Motsättningar i liberala gruppen när EU ska möta USA:s gröna subventioner

Frihandelsförespråkarna går i klinch med statsstödsfalangen när EU ska möta upp Joe Bidens gröna subventioner till industrin. I den liberala partigruppen i EU-parlamentet är motsättningarna just nu stora, enligt Emma Wiesner (C).

Wiesner (C) förvånas inte av de franska kollegornas påtryckningar. ”Frågan är hur mycket de andra medlemsländerna hänger på?”
Wiesner (C) förvånas inte av de franska kollegornas påtryckningar. ”Frågan är hur mycket de andra medlemsländerna hänger på?”Foto: Alain Rollard © European Union 2022 - Source : EP
Jacob Hederos

– Det här en fråga som vi jobbar mycket med nu, säger Emma Wiesner, som bland annat sitter i EU-parlamentets miljöutskott, till Altinget.

Den 25 januari ska medlemsländerna senast ge sin respons till EU-kommissionen om hur de anser att unionen ska svara upp mot det gröna industristödspaket som trätt i kraft på andra sidan Atlanten.

EU-kommissionen sitter nämligen på makten att själva rucka på EU:s statsstödsregler, och flaggade i sitt utskick tidigare i januari för att öppna upp för produktionssubventioner i vissa industrisektorer som ett svar på IRA-paketet som antagits i den amerikanska kongressen.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00