Riksdagsminoritet kunde diktera villkor om kärnkraft – är i majoritet i EU-nämnden

DEMOKRATI. Fyra partier som egentligen är i minoritet har på grund av matematiska avrundningar lyckats forma en majoritet i EU-nämnden och fört in kärnkraften i EU-politiken.  

Minoritet eller majoritet, det är frågan.
Minoritet eller majoritet, det är frågan.
Mattias Croneborg
Fakta
”Det är regeringen som företräder Sverige inom EU. Men regeringen måste ha stöd i riksdagen för hur den ska ställa sig i olika EU-frågor. Därför samråder regeringen med riksdagens EU-nämnd inför möten i EU:s ministerråd och Europeiska rådet.”

Källa: Riksdagen beskriver EU-nämndens uppgift

– Det är en anomali. Du är något på spåren, säger Jens Holm (V), ledamot i EU-nämnden, till Altinget angående att partier som egentligen har minoritet i riksdagen kan forma en

Dokumentation

Två linjer om kärnkraften och EU:s klimatarbete

Jessica Rosencrantz (M), ledamot i EU-nämnden:

– Vi tycker det är självklart att vi inte kan avhända oss verktyg i kampen mot klimatförändringarna. Vi kan konstatera att FN:s klimatpanel i samtliga huvudscenarier pekar på ett stort behov av kärnkraft och det är rimligt att det också återspeglas i EU:s klimatarbete.

Jens Holm, ledamot i EU-nämnden:

– Vi tycker inte att EU ska lägga sig i energimixen. Vi tror inte på kärnkraft i klimatomställningen. Den är både dyr och farlig. Fokus borde vara förnybar energi.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00