Miljömålsberedningen för snål enligt Naturvårdsverket

REMISSVAR. Ska miljömålen nås kommer det att kräva mer resurser. Det påpekar Naturvårdsverket som anklagar politikerna i Miljömålsberedningen för att ha en orimlig utgångspunkt för förslagen i den stora mark- och vattenutredningen.

Johanna Alskog

Hur vi använder mark och vatten i framtiden är av stor vikt för möjligheterna att nå de uppsatta miljömålen. Naturvårdsverket har i stort inte några invändningar på de förslag som den parlamentariska Miljömålsberedningen lade fram i somras i utredningen Med miljömålen i fokus ­– hållbar användning av mark och vatten (SOU 2014:50).

Problemet, enligt myndigheten, är att utgångspunkten för förslagen tycks vara att de inte får kräva mer resurser än vad som finns i dag. Därmed blir förslagen långt ifrån tillräckliga för att bidra till att de miljömål som omfattas av vatten- och markanvändningen ska nås.

Särskilt tydligt är bristerna vad gäller miljömålet Ett rikt odlingslandskap, enligt Naturvårdsverkets remissvar.

Tanken med den parlamentariska Miljömålsberedningen är att nå breda överenskommelser för den långsiktiga miljöpolitiken. Men när utredningen presenterades i somras valde Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att reservera sig. Miljöpartiets ledamot Helena Leander skriver i sin reservation att förslagen är otillräckliga.

Fakta
Miljömålsberedningens mark- och vattenförslag
Utredningens förslag på åtgärder och lämpliga delmål för mark- och vattenpolitiken rör jordbruk, skogsbruk, grön infrastruktur, klimatanpassning, förvaltning av vattenresurser samt effektivare styrning av havs- och vattenfrågorna.
Många förslag handlar om fortsatt utredning och analys av specifika frågor inom en rad områden som marint skydd, miljökvalitetsnormer för vatten, markavvattning, bevarandet av jordbruksmark.
En del förslag är konkreta åtgärder om exempelvis att plan- och bygglagen ska skärpas i syftet att bevara jordbruksmark, införa undantag för kravet på återbeskogning för mark som är närmare än 25 meter från jordbruksmark, skötsel av väg- och järnvägsrenar ur ett naturvårdsperspektiv.
Fakta
14 av 16 miljömål kan nås
Med nuvarande åtgärder och styrmedel kommer endast Säker strålmiljö och Skyddande ozonskikt att kunna nås, enligt den senaste uppföljningen från Naturvårdsverket.

Begränsad klimatpåverkan
Frisk luft
Bara naturlig försurning
Giftfri miljö
Skyddande ozonskikt
Säker strålmiljö
Ingen övergödning
Levande sjöar och vattendrag
Grundvatten av god kvalitet
Hav i balans samt levande kust och skärgård
Myllrande våtmarker
Levande skogar
Ett rikt odlingslandskap
Storslagen fjällmiljö
God bebyggd miljö
Ett rikt växt- och djurliv

Socialdemokraternas reservation rör endast det faktum att utredningen inte föreslår ett särskilt mål för ökad ekologisk odling. Matilda Ernkrans vill se ett mål på 30 procent av jordbruksmarken till år 2020, vilket delas av Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

Vänsterpartiet däremot är inne på samma linje som Naturvårdsverket och Miljöpartiet – att ambitionerna är för låga och att mer resurser till miljömålsarbeten är en förutsättning.

Fakta
Beredning med osäker framtid
Alliansregeringen tog bort det myndighetsdominerade Miljömålsrådet och ersatte det med en parlamentarisk Miljömålsberedning. S+MP-regeringen har aviserat att Miljömålsrådet ska återuppstå, dock är det osäkert hur framtiden ser ut för beredningen.
Ledamöter i Miljömålsberedningen.
Ordförande Rolf Annerberg
Roger Tiefensee (C)
Anita Brodén (FP)
Irene Oskarsson (KD)
Johan Hultberg (M)
Helena Leander (MP)
Matilda Ernkrans (S)
Emma Wallrup (V)
(SD har ingen ledamot eftersom beredningen bildades innan partiet kom in i riksdagen)

Socialdemokraterna beklagar också att ambitionerna är för låga, men Matilda Ernkrans väljer att hålla de invändningarna något mer nedtonade genom att placera dem i ett särskilt yttrande.

Nämnda personer

Matilda Ernkrans

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i EU-nämnden, ledamot i partistyrelsen
fil. kand i statskunskap och sociologi (Örebro uni., 2002)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00