Miljarder till små energisnåla bostäder

BUDGETUTSPEL. Med satsningar på 5,5 miljarder kronor ska regeringen skapa fler bostäder, men framför allt bostäder som är små, billiga och energieffektiva. Dessutom avsätts pengar till sanering av mark som behövs för bostadsbyggande.

Mattias Croneborg

Regeringen avsätter totalt nästan 7 miljarder kronor på bostäder, infrastruktur samt utbildnings- och arbetsmarknadspolitik nästa år.

På en pressträff presenterade bostads- och stadsutvecklingsminister Mehmet Kaplan (MP) det investeringsstöd för ”byggande

Dokumentation

Krav på energiprestanda för att få det nya byggstödet

Ett villkor för att kunna få del av det föreslagna investeringsstödet bör vara att byggnaden har låg energianvändning, vilket innebär att byggnadens energiprestanda ska vara 20 procent bättre än Boverkets byggregler. För ett flerbostadshus i klimatzon III och annat uppvärmningssätt än el motsvarar detta en energiförbrukning på  högst 64 kWh/m2 /år.

Byggnader som uppnår en energiprestanda som är 44 procent bättre än Boverkets byggregler, vilket för ett flerbostadshus i klimatzon III och annat uppvärmningssätt än el motsvarar högst 45 kWh/m2 /år, får ett förhöjt stöd med 75 procent, dvs. 1,75 gånger grundbeloppet.

Ytterligare ett krav bör vara att den värme som alstras i byggnaden genom brukandet återvinns.

Källa: regeringens promemoria Investeringsstöd för anordnande av hyresbostäder och bostäder för studerande


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00