Debatt

Magnus P. Wåhlin: Därför vill jag bli språkrör för Miljöpartiet

Miljöpartiet har politiken som kan ställa om samhället i grunden och för att få vardagen att gå ihop för fler. Jag kommer att satsa helhjärtat på att vara språkrör för att göra Sverige till ett grönare och bättre land efter valet 2026. Det skriver Magnus P. Wåhlin, språkrörskandidat för Miljöpartiet.

I en skuggtid som strävar bakåt och ställer människor mot varandra kämpar vi för människovärdet och en ljusare framtid. Det kommer jag att arbeta för som språkrör för Sveriges viktigaste parti, skriver Magnus P. Wåhlin.
I en skuggtid som strävar bakåt och ställer människor mot varandra kämpar vi för människovärdet och en ljusare framtid. Det kommer jag att arbeta för som språkrör för Sveriges viktigaste parti, skriver Magnus P. Wåhlin.Foto: TT/Press/Montage
Magnus P Wåhlin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Miljöpartiet de gröna spelar en helt avgörande roll i svensk politik. Vi är det enda parti som vid varje förhandlingsbord sätter miljö- och klimatfrågorna högst på agendan. I en skuggtid som strävar bakåt och ställer människor mot varandra kämpar vi för människovärdet och en ljusare framtid. Det kommer jag att arbeta för som språkrör för Sveriges viktigaste parti.

Miljöpartiet har stora möjligheter till framgång i valet 2026, som kommer att vara ett trygghetsval. Vi vill säkerställa att barnen växer upp trygga, att kvinnor är trygga i hemmet, att det är tryggt att vistas på gator och torg och att vi säkerställer en trygg framtid för kommande generationer.

Ett Sverige som håller ihop

Livskraftiga, hållbara och trygga lokala samhällen i hela landet är min vision för Sverige. Jag imponeras av människors engagemang och ansvarstagande för lokalsamhället, i storstäder såväl som små orter. Det behövs grön politik och ett starkt miljöparti i alla Sveriges kommuner. Som språkrör kommer en av mina prioriteringar vara att bygga ett parti, en grön politik och ett Sverige som håller ihop – hela vägen från Bryssel till min hemstad Växjö. Med ökade klyftor och vitt skilda förutsättningarna runt om i Sverige, behöver vi bygga nya möjligheter.

Miljöpartiet ska fortsätta stå starkt i debatten om krig och fred, vapenexport, förhållandet till totalitära stater och internationellt samarbete

Det ska vara tydligt att vår politik gäller hela landet. Därför måste vi driva frågor om att fastighetsskatt för vindkraftverk stannar lokalt, att resebidrag främst gynnar landsbygden och att arbetsgivaravgifter sänks på landsbygden så att arbetstillfällena blir fler. Kollektivtrafiken i hela landet måste stärkas, inte bara den mellan stora städer. Ska hela landet kunna leva behöver vi nu på allvar en politik för nya stambanor så att tågen klarar en ökad kapacitet och kommer fram i tid. Väl framme ska det finnas både ett hem och ett arbete att gå till, en affär att handla i, ett bibliotek, en polis, en skola och meningsfull fritid för barnen.

Stå upp för människors rättigheter

För oss i Miljöpartiet är det självklart att Sverige behöver kraftfulla satsningar på en jämlik skola, en stark socialtjänst och en nära och tillgänglig vård. En god psykisk och fysisk hälsa är grunden för både ett gott liv för den enskilde och ett välmående samhälle för alla. Vi behöver komma till rätta med barnens psykiska ohälsa, stärka elevhälsan i skolan och kapa köerna till BUP och annan vård i hela landet. Vi ska ta det ansvar som ligger på oss vuxna: att ge barnen en trygg uppväxt och förutsättningar att blomstra och ha makt att bestämma över sina liv. Ingen ska lämnas utanför.

I en orolig värld med krig och våldsdåd är Miljöpartiets styrka att långsiktigt vinna freden och inte bara kriget, att stå upp för staters och människors rättigheter och internationell säkerhet. Miljöpartiet ska fortsätta stå starkt i debatten om krig och fred, vapenexport, förhållandet till totalitära stater och internationellt samarbete. Jag är internationalist och tror på lösningar stater emellan för att kunna lösa problem som i grunden är gemensamma. Det säger mig mina mångåriga erfarenheter med internationellt utvecklingsarbete och EU-politik. Världen behöver öppna sinnen och armar, inte stänga dörrar vid nationsgränser. 

Läs också

Krig och våldsdåd är inte de enda säkerhetshoten. Vi vet att utsläppen måste minska radikalt för att vi ska ha en chans att klara oss inom en tvågradig ökning av jordens medeltemperatur. Ofattbart nog verkar målet om en och en halv grad redan vara omöjligt att nå. Vi behöver både öka takten i att minska utsläppen och förbereda oss på de klimatförändringar som redan är här och kommer att öka. Den gröna politiken pekar på svårigheterna men väljer ändå hoppet. Om vi går samman och hjälps åt kan vi lösa de problem som vi faktiskt själva skapat.

Koppla klimatpolitiken till sociala rättvisereformer

Miljöpartiet de gröna har störst förtroende bland svenska folket när det gäller miljö- och klimatpolitik. Vi ska vara ett det självklara valet för alla som tar miljö- och klimatkrisen på allvar. Den positionen kräver att vi fortsätter gå före, men också att vi vårdar förtroendet och genomför politiken lyhört och ödmjukt. Nödvändiga klimatsatsningar, miljöhänsyn och människors ekonomi kan ibland påverka varandra, då ska vi lyssna och hitta de bästa lösningarna.

Klimat- och miljöpolitiken ska kopplas till sociala rättvisereformer som gör att alla kan vara en del av den helt nödvändiga omställningen. När vi genomför den gröna skatteväxlingen ska miljöskadliga utsläpp bli dyrare samtidigt som vi minskar skatt på arbete för de med låga inkomster samt ökade nivåer i våra trygghetssystem.

Högern pekar finger

Högerpartierna har inga rimliga svar på hur vi kommer till rätta med varken klimat eller de sociala och ekonomiska klyftorna i Sverige. De pekar hellre finger åt människor än kommer med gedigna lösningar.

En annan framtid och ett bättre Sverige är möjligt. Miljöpartiet har politiken som kan ställa om samhället i grunden och vi har politiken för att få vardagen att gå ihop för fler. Jag kommer att satsa helhjärtat på att vara språkrör för att göra Sverige till ett grönare och bättre land efter valet 2026. 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024