Debatt

"Moderaterna har inte förstått hur miljölagstiftningen fungerar"

SLUTREPLIK. Sverige kan inte nå klimatmålen om Preemraff byggs ut. Moderaterna vill ta steg bakåt i stället för att skapa långsiktiga jobb och fortsätta minska utsläppen. Det skriver David Ling, Grön ungdom och Mats Abrahamsson (MP).

Ett tillstånd till Preemraff skulle hindra Sverige från att nå sina klimatmål och att uppfylla sin del av Parisavtalet, skriver David Ling och Mats Abrahamsson (MP).
Ett tillstånd till Preemraff skulle hindra Sverige från att nå sina klimatmål och att uppfylla sin del av Parisavtalet, skriver David Ling och Mats Abrahamsson (MP).Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

David Ling
Språkrör, Grön Ungdom
Mats Abrahamsson (MP)
Ordförande, Miljöpartiet i Värmdö


Det kanske är bra att Moderaterna visar väljarna var de egentligen står i klimatfrågan, men när det gäller regeringens tillåtlighetsprövning av Preemraff är det tydligt att de inte har förstått hur miljölagstiftningen fungerar.

Läs också

Att lagen uppdrar åt regeringen att tillåtlighetspröva verksamheter som har stor påverkan på miljön beror just på att man ansett att ingen annan än regeringen kan göra en allsidig prövning med en sammanvägning av olika samhälleliga intressen. Framför allt har det ansetts viktigt att sådana beslut tas av en aktör som det går att utkräva politiskt ansvar av.

Motverkar klimatmålen

Moderaterna kanske har missat det men det pågår just nu en snabb teknisk utveckling, inte minst inom fordonsindustrin.

David Ling och Mats Abrahamsson
Språkrör Grön ungdom respektive ordförande MP i Värmdö

Den föreslagna utbyggnaden av Preemraff skulle orsaka ökade utsläpp av koldioxid med en miljon ton per år och därmed göra Preemraff till Sveriges absolut största enskilda utsläppskälla. Ett tillstånd skulle hindra Sverige från att nå sina klimatmål och att uppfylla sin del av Parisavtalet.

Tillfälliga arbetstillfällen

Visst är det viktigt att skapa arbetstillfällen, men framtidens arbetstillfällen finns inte i fossilindustrin. Riktiga och långsiktigt trygga jobb finns inom den del av industrin som med innovation och utveckling satsar på framtiden.

Moderaterna kanske har missat det men det pågår just nu en snabb teknisk utveckling, inte minst inom fordonsindustrin. Det handlar naturligtvis om förnybara drivmedel men också om digitalisering och automatisering av fordonsflottan. Det finns redan svenska företag som är världsledande inom dessa områden.

Satsa framåt

Att Moderaterna blickar bakåt och sätter fossila intressen före klimat och miljö förvånar oss inte. Miljöpartiet tittar framåt och fortsätter verka för att Sverige ska bli världens första fossilfria välfärdsland. Där har jättelika investeringar i klimatskadliga oljeraffinaderier ingen plats.

Dokumentation

Läs tidigare inlägg i debatten:

Replik: "MP:s miljöpolitik är häpnadsväckande"

Mark- och miljööverdomstolens yttrande om Preemraff är glasklart, ändå har Miljöpartiet fått igenom en regeringsprövning som ett försök att runda miljöbalken. Det är sorgligt att de inte litar på Sveriges industrier, skriver moderaterna Sofia Westergren, Ann-Sofie Alm och Ulf Hanstål.

Debatt: Lokala MP-toppar: Historiskt svek om regeringen inte stoppar Preemraff

Trots Mark- och miljööverdomstolens yttrande både kan och bör regeringen stoppa Preemraff. Att tillåta en miljardinvestering i fossil industri vore ett historiskt svek. Vi förväntar oss ett nej till kraftigt ökade koldioxidutsläpp, skriver 19 miljöpartister.


Nämnda personer

David Ling

Språkrör Grön ungdom
Kurser i statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00