Debatt

Låt inte SD diktera europapolitiken

Hur ska det gå med EU:s arbete för rättsstaten med ett ledarskap som vilar på Sverigedemokraterna, ett parti som hyllar Orbáns Ungern och sitter i samma partigrupp som den polska regeringen? Hur ska det gå med EU:s flyktingpolitik med en regering som vill riva upp permanenta uppehållstillstånd? Det frågar sig Malin Björk, europaparlamentariker för Vänsterpartiet.

På tisdag kommer Sveriges statsminister Ulf Kristersson till EU-parlamentet i Strasbourg för att berätta om det svenska EU-ordförandeskapets planer det närmaste halvåret. Det är många med mig som inte känner oro, skriver Malin Björk. 
På tisdag kommer Sveriges statsminister Ulf Kristersson till EU-parlamentet i Strasbourg för att berätta om det svenska EU-ordförandeskapets planer det närmaste halvåret. Det är många med mig som inte känner oro, skriver Malin Björk. Foto: TT/Montage
Malin Björk
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

På tisdag kommer Sveriges statsminister Ulf Kristersson till EU-parlamentet i Strasbourg för att berätta om det svenska EU-ordförandeskapets planer det närmaste halvåret. Det är många med mig som inte känner oro. Hur ska det gå med EU:s klimatpolitik med ett ledarskap som lagt ner Miljödepartementet? Hur ska det gå med EU:s arbete för rättsstaten med ett ledarskap som vilar på Sverigedemokraterna, ett parti som hyllar Orbáns Ungern och sitter i samma partigrupp som den polska regeringen? Hur ska det gå med EU:s flyktingpolitik med en regering som vill riva upp permanenta uppehållstillstånd?

En stor del av ordförandeskapet kommer förstås också att handla om Rysslands brutala anfallskrig mot Ukraina, och hur vi ska göra oss av med beroendet av rysk fossil energi. Det råder nästan total enighet bland EU:s medlemsländer om att vi måste göra allt vi kan för att stötta Ukraina och stoppa Putin - utom från Ungerns håll. Här är det viktigt att Sverige inte visar någon som helst undfallenhet mot Putins bästa vän i EU - Orbán. Det är också viktigt att vi i oppositionen och alla progressiva krafter här i EU-parlamentet driver på för ett ordförandeskap som står upp för en ambitiös klimatpolitik, en stark rättsstat, kvinnors och hbtqi-personers rättigheter och en human flyktingpolitik.

Jag litar inte på svenska ordförandeskapet

Själv kommer jag att arbeta på flera ärenden inom dessa områden det närmaste halvåret.

Precis innan juluppehållet slöt jag som EU-parlamentets huvudförhandlare en slutgiltig uppgörelse med det tjeckiska ordförandeskapet om ett europeiskt kvotflyktingsystem. Det är ett lagförslag som jag drev igenom i parlamentet redan 2018 men som först nu godkänts av medlemsländerna. Det är ett mycket positivt besked som förhoppningsvis leder till att fler människor på flykt kan ta sig till EU på ett ordnat och säkert sätt. Det är det enda ramverket för en säker flyktväg till EU.

Såväl EU-kommissionen som den svenska regeringen vill att även de övriga lagförslagen i EU:s asylpakt snarast ska klubbas, men det håller jag inte med om. Tyvärr går alldeles för många av de andra förslagen ut på att strypa vägarna till Europa och upprätta fler läger vid EU:s gränser. Det kan jag inte ställa upp på. Och jag litar inte på att det svenska ordförandeskapet med Sverigedemokraterna i förarsätet kommer kunna driva detta i hamn på ett rimligt sätt. En inhuman reform är sämre än ingen reform av det nuvarande systemet.

Trots den svenska regeringens häpnadsväckande ointresse för klimatet, har man åtminstone aviserat att den vill slutföra de pågående lagförslagen i EU:s klimatpaket Fit for 55. Då gäller det att inte släppa igenom alltför tandlösa lagar.

Nästan samtidigt som kvotflyktingsystemet fick klartecken slöt EU-parlamentet och medlemsländerna en historisk uppgörelse som innebär att EU ska införa klimattullar. Tanken är att EU med dessa tullar ska minska utsläppen och uppmuntra minskade utsläpp globalt. Som vänstergruppens förhandlare är jag inte helt nöjd med alla delar av uppgörelsen, men jag har ändå förhoppningar om att den kommer att leda till betydligt minskade globala utsläpp inom vissa nyckelområden. Parlamentet och medlemsländerna väntas formellt godkänna uppgörelsen inom kort.

Under 2023 kommer jag också att fortsätta arbeta för att få ner EU:s utsläpp i min roll som vänstergruppens förhandlare om två förordningar för att skapa hållbara produkter och byggnadsmaterial. Det rör sig om varor som möbler, elektronik, textil, stål, cement och kemikalier. Får vi igenom en skarp lagstiftning här kan det göra stor skillnad för EU:s klimatavtryck.

Erkänn regnbågsfamiljer

2023 blir också ett viktigt år för kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. Just nu behandlar parlamentet direktivet mot könsbaserat våld. Som vänstergruppens förhandlare driver jag bland annat att prostitution och surrogatmödraskap är former av våld mot kvinnor. Jag kommer också att arbeta med förordningen som ska se till att regnbågsfamiljer måste erkännas i alla EU-länder. Parallellt följer jag utvecklingen i Polen, där flera aborträttsaktivister åtalats för sitt engagemang för kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Det är en hårresande häxjakt.

Slutligen måste EU också hålla trycket uppe för att stötta de folkliga, demokratiska rörelserna i Iran och fördöma landets diktatur. Det blir extra viktigt när Sveriges utrikesminister Billström visat sig flat och hittills vägrat uttala sig om Irans styre.

Förföljelsen av aborträttsaktivister i Polen är också ett tecken på att landets rättsstatssituation fortsätter att vara i kris. Inte heller i Ungern ser vi någon positiv utveckling - tvärtom. Här måste det svenska ordförandeskapet visa att man inte ser genom fingrarna när det gäller Sverigedemokraternas vänner i polska regeringspartiet PiS och ungerska Fidesz. Jag förväntar mig nya hearings om artikel 7-förfaranden det närmaste halvåret.

Slutligen måste EU också hålla trycket uppe för att stötta de folkliga, demokratiska rörelserna i Iran och fördöma landets diktatur. Det blir extra viktigt när Sveriges utrikesminister Billström visat sig flat och hittills vägrat uttala sig om Irans styre.

Nu är det upp till bevis för det svenska ordförandeskapet att visa att man inte låter Sverigedemokraterna diktera också EU-politiken, utan att man står upp för klimatet, rättsstaten och EU:s internationella åtaganden för flyktingars rättigheter.

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00