Kryphål ingår i ny kemikalieskatt

SKATTER. Redan nästa vår ska regeringens kemikalieskatt på datorer, mobiler och vitvaror finnas på plats. Men det kommer finnas ett sätt för konsumenterna att kunna slippa skatten.

Datorer, mobiltelefoner, surfplattor och spelkonsoler kommer att omfattas av regeringens nya kemikalieskatt.
Datorer, mobiltelefoner, surfplattor och spelkonsoler kommer att omfattas av regeringens nya kemikalieskatt.Foto: Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Spelkonsoler, mobiler, surfplattor, datorer, kylskåp och mikrovågsugnar. Det är varor som från och med i vår kommer att beläggas med en ny punktskatt på kemikalier, enligt det lagförslag som regeringen förbereder och som har lämnat för granskning till juristerna i Lagrådet.

Enligt lagförslaget ska skatten tas ut med 120 kronor per kilo. Maximalt skattebelopp ska vara 320 kronor för en vara. Kylskåp, frysar och tvättmaskiner kommer att ha en mycket lägre belopp per kilo, på grund av att kemikalieinnehållet inte motsvarar varornas höga vikt: 8 kronor per kilo.

De varor som inte innehåller farliga kemikalier, bland annat brom- och klorföreningar, ger möjlighet till skatteavdrag mellan 50 och 90 procent.

Kryphål via e-handel

Skattskyldig blir den som tillverkar skattepliktiga varor eller yrkesmässigt importerar sådana varor. Men det kommer att finnas en väg att undvika skattepåslaget för konsumenterna. Den som beställer en spelkonsol eller en telefon eller en dator från en utländsk säljare, exempelvis via en webbutik, kommer inte att beskattas, enligt lagförslaget. Det har fått remissinstanser att reagera. Regeringen skriver att den har förståelse för den principiella invändningen att utländska handlare behandlas annorlunda än svenska, men:

"Det kan inte krävas att utländska säljare som säljer varor på distans till Sverige ska behöva sätta sig in i detaljer i nationella svenska skattebestämmelser och vara ansvariga för att redovisa och betala skatt i Sverige på ett sådant sätt som krävs för den föreslagna skatten." skriver regeringen i lagrådsremissen.

Skatten på kemikalier i viss elektronik beräknas ge statskassan nästan två miljarder kronor i extra intäkter per år.

Ingen ny golvskatt

Vad gäller förslaget om en annan ny punktskatt, på pvc-golv, väljer regeringen att inte gå vidare med det i nuläget, men skriver att det kan bli aktuellt längre fram. 

Dokumentation

Vad händer nu?

Juristerna i Lagrådet ska nu granska regeringens lagrådsremiss. Därefter kan regeringen gå vidare och ta fram en proposition som kan lämnas till riksdagen.

Lagen föreslås träda i kraft fullt ut den 1 juli 2017.

 

Läs tidigare artikel på Altinget

Ny skatt på datorer nästa år

I budgetpropositionen kommer ett förslag om skatt på kemikalier i hushållsapparater, hemelektronik och PVC-golv som ska ge statskassan över 2 miljarder kronor per år. Men först gäller det att hitta ett sätt att räkna ut skatten.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00