Konflikten i Sametinget fortsätter

Håkan Jonsson, Sametingets styrelseordförande, kräver nu att Statens ansvarsnämnd beslutar om avsked för kanslichefen, Fredrik Österling.

Håkan Jonsson, Sametingets ordförande, vill att Statens ansvarsnämnd avskedar kanslichefen Fredrik Österling.
Håkan Jonsson, Sametingets ordförande, vill att Statens ansvarsnämnd avskedar kanslichefen Fredrik Österling.Foto: Marcus Bäckström/Sametinget
Johanna Alskog

Före sommaren beslutade Sametingets kanslichef Fredrik Österling att polisanmäla Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, partiledare för Jakt- och fiskesamerna, för korruption. Detta efter att styrelsen gett en förtroendevald politiker ett avlönat uppdrag som politisk sakkunnig tidigare i år.

Även styrelseledamoten Lars-Jonas Johansson, Jakt- och fiskesamerna, har polisanmälts för förtal och trakasseri. Bakgrunden till polisanmälningarna ska vara arbetsmiljöproblemen inom Sametinget.

– Jag har vid flertal tillfällen bett styrelsen att besinna sitt arbetsmiljöansvar för personalen och för egen del, sade då Fredrik Österling till SVT Sapmi.

Jonsson skriver till Statens ansvarsnämnd

Nu kräver Sametingets styrelseordförande Håkan Jonsson, partiledare för Jakt- och fiskesamerna, i en skrivelse till Statens ansvarsnämnd att nämnden prövar ”i första hand avskedanden och i andra hand förflyttning alternativt disciplinansvar”, gentemot kanslichefen Fredrik Österling. Det rapporterar SVT Sapmi.

– Det är många orsaker som gör att vi i styrelsen anser att det inte går längre. Arbetet i kansliet har i stort sett avstannat sedan han tillträdde. Det bästa för Fredrik och för sametinget och framförallt för sametingets styrelse är att han själv väljer att lämna sitt uppdrag, säger Håkan Jonsson till SVT.

Kanslichefen Fredrik Österling ställer inte upp för någon intervju med SVT men svarade i ett sms-svar att:

”Om statens ansvarsnämnd väljer att behandla anmälan, blir det en välkommen möjlighet att offentligt kunna kommentera den bild styrelsen under året valt att måla upp av såväl min kompetens som kansliets.”

Nämnda personer

Håkan Jonsson

Styrelseordförande Sametinget
Master i biologi

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00