Om  
Cecilia Hermansson
Åsa Persson

Klimatpolitiska rådet har ny ordförande

Cecilia Hermansson slutar som Klimatpolitiska rådets ordförande. Stockholm Environment Institutes forskningschef Åsa Persson kliver in som hennes efterträdare.

Johanna Alskog

Nu är det klart att Åsa Persson tar över som ordförande för Klimatpolitiska rådet efter Cecilia Hermansson.

Kilmatpolitiska rådets uppgift är att granska regeringens klimatpolitik. Rådet föreslår sin egen ordförande – men beslutet fattas formellt av regeringen.

– Jag är hedrad att få bli en del av Klimatpolitiska rådet i rollen som ordförande och ser fram emot att jobba tillsammans med all den samlade expertis som finns i rådet och även på kansliet. Fokus i år kommer ligga på att förbereda för bedömningen av regeringens kommande klimathandlingsplan. Men jag ser även fram emot att utveckla vår samverkan med klimatråd i andra länder och på EU-nivå nu när samtliga länder behöver accelerera klimatomställningen och implementera Fit for 55, säger Åsa Persson i ett pressmeddelande.

Persson är forskningschef och vice vd för Stockholm Environment Institute (SEI) samt adjungerad lektor och docent vid Tema miljöförändring på Linköpings universitet.

Hermansson ordförande sedan 2022

Cecilia Hermansson har varit ordförande för rådet en kortare tid, sedan i september 2022. Då tog hon klivet upp från vice-stolen när dåvarande ordföranden Johan Kuylenstierna lämnade rådet, eftersom han utsågs till generaldirektör för Formas

– Det har varit mycket stimulerande att arbeta tillsammans med och även leda den ytterst kompetenta grupp som rådet utgör. Åsa Persson, med sin djupa kompetens inom det klimatpolitiska fältet samt gedigna erfarenhet från rollen som forskningschef på SEI, kommer att bidra till att upprätthålla rådets starka ställning som oberoende granskare av regeringens samlade politik i relation till klimatmålen. Jag är full av tillförsikt inför rådets fortsatta arbete, säger Cecilia Hermansson i pressmeddelandet.

Läs också

Nämnda personer

Cecilia Hermansson

Nationalekonom
Fil. dr i företagsekonomi (KTH, 2015)

Åsa Persson

Vice vd och forskningschef Stockholm environment institute, ordförande Klimatpolitiska rådet
Doktor i statsvetenskap (London school of economics and political science 2007)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00