Kinnunen (SD): Jag ansvarar för partiets klimatpolitik

Den omstridda SD-ledamoten Elsa Widdings roll kommer sannolikt att bli en kommunikationsfråga för partiet, enligt klimatpolitiska talespersonen Martin Kinnunen. Han vill ha fokus på att sjösätta en ny klimatpolitik. ”Inte att diskutera om vi ska kalla det allvarligt läge, kris eller utmaning.”

De starka reaktionerna efter att Elsa Widding vägrat kalla klimatkrisen för en kris är överdrivna, men inte oväntade, enligt Martin Kinnunen. "Mest var det en debatt kring känslor, man var oense kring känslorna inför klimatfrågan," säger han.
De starka reaktionerna efter att Elsa Widding vägrat kalla klimatkrisen för en kris är överdrivna, men inte oväntade, enligt Martin Kinnunen. "Mest var det en debatt kring känslor, man var oense kring känslorna inför klimatfrågan," säger han. Foto: Olsen/Ekström/TT
Johanna Alskog

SD:s nya riksdagsledamot Elsa Widding väckte stor uppmärksamhet efter kontroversiella uttalanden om klimatfrågan i riksdagen. Bland annat vill hon inte kalla klimatförändringarna för en kris. Är det Widding säger i linje med Sverigedemokraternas klimatpolitik? 

– Vi har inte gjort någon sådan beredning av hennes anförande. Ledamöterna deltog i en allmän debatt, där de höll sina första anföranden. Det är inget som vi har berett eller tittat på så. Det var ett personligt anförande, men i sak var det inte några förslag som gick emot vår politik, säger Martin Kinnunen till Altinget och fortsätter: