Tidöavtalets initiativ om djurvälfärd kan krocka med EU-förslag

EU-kommissionens plan för det kommande året siktar in sig på flera nya inslag i den gröna given. Men samtidigt kan planerna innebära att svenska initiativ kan bromsa i startgroparna.

Tidigare och nuvarande energikommissionärerna Šefčovič och Simson i samtal. Den senare får efter intern press inte ligga på latsidan, efter att elmarknadsreformen som först diskuterades att skjutas fram till hösten 2023, nu utlovas att presenteras under första kvartalet. <br>
Tidigare och nuvarande energikommissionärerna Šefčovič och Simson i samtal. Den senare får efter intern press inte ligga på latsidan, efter att elmarknadsreformen som först diskuterades att skjutas fram till hösten 2023, nu utlovas att presenteras under första kvartalet.
Foto: Dati Bendo / EC - Audiovisual Service
Jacob Hederos

En av det så kallade Tidöavtalets skrivningar – att en djurvälfärdsutredning ska genomföras för att ”balansera konkurrensförutsättningarna för svenska livsmedelsproducenter med bibehållna högt ställda svenska djurhållningskrav” – ser ut att stöta på en utmaning. Detta då det samtidigt kommer att läggas ett förslag på EU-nivå på just det området.

Det står klart efter att EU-kommissionens arbetsprogram för nästa år lagts fram i veckan. 

Initiativet till att genomföra en översyn av EU:s djurvälfärdsregler kommer till följd av bland annat av medborgarinitiativet ”End the Cage Age”, som syftade till att skärpa reglerna kring bland annat burhållning.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00