Tidöavtalets initiativ om djurvälfärd kan krocka med EU-förslag

EU-kommissionens plan för det kommande året siktar in sig på flera nya inslag i den gröna given. Men samtidigt kan planerna innebära att svenska initiativ kan bromsa i startgroparna.

Tidigare och nuvarande energikommissionärerna Šefčovič och Simson i samtal. Den senare får efter intern press inte ligga på latsidan, efter att elmarknadsreformen som först diskuterades att skjutas fram till hösten 2023, nu utlovas att presenteras under första kvartalet. <br>
Tidigare och nuvarande energikommissionärerna Šefčovič och Simson i samtal. Den senare får efter intern press inte ligga på latsidan, efter att elmarknadsreformen som först diskuterades att skjutas fram till hösten 2023, nu utlovas att presenteras under första kvartalet.
Foto: Dati Bendo / EC - Audiovisual Service
Jacob Hederos

En av det så kallade Tidöavtalets skrivningar – att en djurvälfärdsutredning ska genomföras för att ”balansera konkurrensförutsättningarna för svenska livsmedelsproducenter med bibehållna högt ställda svenska djurhållningskrav” – ser ut att stöta på en utmaning. Detta då det samtidigt kommer att läggas ett förslag på EU-nivå på just det området.

Det står klart efter att EU-kommissionens arbetsprogram för nästa år lagts fram i veckan.