Analys av 
Johanna Alskog

Kammarkollegiets slarv förvånar

KOMMENTAR. Den omskrivna advokatfiskalen på Kammarkollegiet är inte jävig – trots ett medlemskap i en miljöorganisation – slår JO fast. Det är inte ett helt oväntat beslut, mer förvånande är Kammarkollegiets hantering av ärendet.

Johanna Alskog

Allmänhetens förtroende för myndigheten är något av det mest värdefulla som en generaldirektör är satt att vårda och förvalta. Därför är det märkligt när en myndighet som Kammarkollegiet hanterar ett ärende om misstänkt jäv såpass slarvigt som i fallet med JO-anmälningen om advokatfiskalen.

Det vill säga att generaldirektör Gunnar Larsson gör uttalanden i media i mars år 2017, någon månad efter anmälan har lämnats in till JO, om att advokatfiskalen ifråga inte ska handlägga ärenden om småskalig vattenkraft så länge JO:s utredning pågår. Men beslutet blir aldrig genomfört på myndigheten, utan där råder business as usual när ärendena fördelas mellan advokatfiskalerna, vilket upptäcks av tidningen LRF:s medlemstidning Land Lantbruk i december. Tidningen väljer att beskriva det som att advokatfiskalen trotsar GD-beslutet och fortsätter handlägga vissa vattenkraftärenden.

Hörde ingen vad GD sa?

Det hade onekligen varit anmärkningsvärt om en jurist på Kammarkollegiet kunde agera på det sättet. Men istället tycks det röra sig om att ansvariga chefer inte har varit lyhörda nog för att uppfatta generaldirektörens muntliga instruktion. För något skriftligt GD-beslut om att advokatfiskalen ifråga inte ska handlägga vattenkraftsärenden under JO-utredningen finns inte, säger Nicklas Hjertonsson, enhetschef på Kammarkollegiet, till Altinget.

Hjertonsson var själv inte anställd på myndigheten vid tillfället, men han var den som gav instruktionen "en förtydligande innebörd" efter Land Lantbruks artikel. Det vill säga han genomförde den muntliga instruktion, om att en advokatfiskal inte ska handlägga vissa typer av ärenden, som generaldirektör Gunnar Larsson ska ha gett vid ett icke protokollfört möte där någon gång på vårvintern.

Svåra frågor kräver vaken ledning

Fakta
Detta handlar det om
En advokatfiskal vid Kammarkollegiet hanterade och förde myndighetens talan i ärenden om vattenkraft. Anmälaren, en ordförande i en vattenkraftförening, ansåg att advokatfiskalen var jävig i vattenkraftsärenden eftersom han haft samröre med organisationer som har motstående intressen till vattenkraftföreningar samt har uppträtt tillsammans med sådana organisationer vid seminarier. 

Som framgått i det föregående ger det som har kommit fram i ärendet inte anledning till kritik mot Kammarkollegiet eller advokatfiskalen. 

ur JO:s beslut

Det är inga enkla beslut när en statlig tjänstemans oberoende och objektivitet blir ifrågasatt utifrån. Då blir det desto viktigare för en myndighetsledning att hantera sådana ärenden med omsorg. Att sedan tidningen Land Lantbruk legat på som en bäver i sin bevakning, en bevakning som främst fokuserat på att misstänkliggöra advokatfiskalens handel och vandel, borde knappast minska myndighetens strävan att göra så rätt som möjligt.

Nu blev det ingen skalp för Land Lantbruk, advokatfiskalens medlemskap i miljöorganisationen Älvräddarna gör honom inte jävig i ärenden om småskalig vattenkraft, enligt JO. Och det har dessutom hunnit rinna en del vatten under såväl broar som genom kraftverk sedan ordföranden i en lokal vattenkraftförening i Halland gjorde sin anmälan till JO i februari 2017 – JO behövde anmärkningsvärt lång betänketid för att sätta ner foten i ärendet. Advokatfiskalen valde nyligen att ta tjänstledigt från Kammarkollegiet och arbetar nu på en annan statlig myndighet på en annan ort.

Fakta
"Sammantaget anser jag att advokatfiskalens medlemskap i Älvräddarna i sig inte är tillräckligt för att det ska anses finnas en sådan särskild omständighet som enligt 11 § förvaltningslagen är ägnad att rubba förtroendet för hans opartiskhet i ärenden om vattenverksamhet. Utredningen ger inte heller stöd för att det finns någon annan omständighet som kan medföra att han är jävig att handlägga sådana ärenden."
– ur JO:s beslut

För Kammarkollegiets del vore det väl läge att sätta sig ner och se över en rutin eller två.

Dokumentation

Andra fall på andra myndigheter


Naturvårdsverket beslutade nyligen att byta handläggare för ett förslag om att tillåta bågjakt. Anledningen var att uppmärksamheten kring handläggarens privata jaktföretag. Uppmärksamheten kring detta gav fel fokus, enligt myndighetens bedömning.
Läs mer: Naturvårdsverket byter vilthandläggare efter kritik

Länsstyrelsen i Dalarna har beordrat en anställd att upphöra med att inventera skog på fritiden, då det är en förtroendeskadlig bisyssla, enligt myndigheten. Men Arbetsdomstolen har upphävt beslutet. Centrala förhandlingar mellan länsstyrelsen och Fackförbundet ST pågår.
Läs mer: Tvist mellan länsstyrelsen och skogsprofil till AD

Fem antal anställda på Skogsstyrelsen skrev ett öppet brev till myndighetens styrelse där de riktade skarp kritik mot ledningens hantering av den nationella nyckelbiotopsinventeringen, det vill säga det område brevskrivarna själva arbetar med.
Ledningen och brevskrivarna har fört samtal. Alla jobbar vidare som tidigare.

Läs JO:s beslut om advokatfiskalen och Kammarkollegiet här.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00