Jaktstopp på varg nästa vinter

KORTNYTT. Det blir ingen licensjakt på varg den kommande vintern. Den politiska pressen på att genomföra jakt vintern 2020 kommer därmed att bli stark, bedömer Naturskyddsföreningen.

Vargstammen har minskat och det bör inte genomföras någon jakt under vintern år 2019. Den bedömningen gör Naturvårdsverket som därmed inte kommer att delegera möjligheten att besluta om licensjakt till länsstyrelserna.

Läs också: Färre vargar i Sverige

Naturskyddsföreningen hör till dem som applåderar Naturvårdsverkets beslut och kallar det "underbyggt och logiskt".

– Beskedet innebär att vi kan vänta oss en stark politisk press för licensjakt på varg inför 2020, det trots varningssignaler om stammens minskning. De officiella siffrorna indikerar att vargstammen under vårvintern var en bra bit under de 300 individer som är den officiella miniminivån. Vi vill, från Naturskyddsföreningens sida, starkt understryka vikten av att den känsliga stammen nu får återhämta sig innan någon licensjakt kan komma ifråga, säger föreningens ordförande Johanna Sandahl i ett pressmeddelande.

Forrige artikel Regeringen vill se obligatorisk märkning av kött Næste artikel De viktigaste kraftverkens vatten blir riksintresse De viktigaste kraftverkens vatten blir riksintresse
Klimatförebilderna i Norden halkar efter

Klimatförebilderna i Norden halkar efter

KLIMAT. Trots att de nordiska länderna lyfts fram som föregångare internationellt lyckas de inte alltid göra sin hemläxa. Flera av länderna kommer att missa sina nationella mål nästa år.