”Jag har slagits för landsbygden hela mitt politiska liv”

Det är inget fel på Centerns landsbygdspolitik, problemet är att partiet är i dåligt sällskap. Det säger tidigare C-politikern Staffan Danielsson som nu ska hjälpa Kristdemokraterna att vinna landsbygden. ”Med sossarna och MP i en regering får man inget stort fokus på landsbygdsfrågor” säger han till Altinget.

Staffan Danielsson har en diger riksdagserfarenhet som ledamot för Centern. Två mandatperioder var han ledamot i försvasutskottet. Bilden är från år 2009, sista mötet i försvarsutskottet inför FRA-omröstningen<br>
Staffan Danielsson har en diger riksdagserfarenhet som ledamot för Centern. Två mandatperioder var han ledamot i försvasutskottet. Bilden är från år 2009, sista mötet i försvarsutskottet inför FRA-omröstningen
Foto: Lars Pehrson/Svd/TT
Johanna Alskog

Ett halvt sekel hann Staffan Danielsson vara medlem i Centerpartiet. Tidigt i våras lämnade han partiet, något som han säger var bra för båda parter, och har ägnat sommaren åt att fundera på framtiden. Danielsson har med råge passerat 70, men betonar att hans politiska glöd är intakt.

– Jag har haft några kontakter med KD. Förra veckan hörde de av sig från KD på hög nivå. Partiet ska driva landsbygdsfrågorna hårdare och vill att jag ska bistå Kullgren i det. Jag ska ingå bland de resurspersoner som han samlar omkring sig, säger Staffan Danielsson till Altinget om förfrågan från KD:s partisekreterare Peter Kullgren.

Har stått nära KD

Att Staffan Danielsson nu landar i Kristdemokraternas famn är ingen överraskning för honom själv.

– När jag satt i riksdagen var jag den i riksdagsgruppen som låg närmast KD helt enkelt, så var det, säger han och tillägger att han ännu inte hunnit bli medlem i partiet, men ”snart ska bli”.

Centern har en bra landsbygdspolitik, men sämre omdöme när det kommer till gäller vilka partier man väljer att samarbeta med, anser Danielsson.

– Centern är i dåligt sällskap i de här frågorna, då är det bra att KD stiger fram och vill växla upp ytterligare och göra landsbygdspolitiken till ett huvudområde. Ju fler partier som driver på i frågan desto bättre. Centern har gjort det kraftfullt och KD har varit god tvåa. Om de nu vill konkurrera om förstaplatsen är det bra, säger han.

Nöjd med C:s landsbygdspolitik

Socialdemokraterna ringaktar landsbygden och jordbruket och har sitt fokus på industrin. Miljöpartiets fokus är istället på Södermalm och Storstockholm, enligt Danielsson.

– Med sossarna och MP i en regering får man inget stort fokus på landsbygdsfrågor, säger han.

Landsbygden är ett brett begrepp. Vilka frågor är viktiga i landsbygdspolitiken?

– Jordbruket, utbyggnaden av infrastruktur och ett gott företagsklimat. Att statens resurser i lika hög grad går till landsbygden som till Stockholm.

– Jakt, vilt och varg är också viktigt. Vargen finns i dag i alldeles för stora delar av Sverige. Vargen ska vi ha i Norrland, på de stora vidderna där, inte i södra och Mellansverige. 

Kokar jaktpolitiken alltid ner till vargen?

– Ja, det gör den. Vargen är en symbolfråga. Vargen betyder mycket för Naturskyddsföreningen och Miljöpartiet. Men när den kommer ner i Mälardalen och Östergötland, då hindrar den lantbruket och minskar möjligheterna för en levande landsbygd.

Strandskyddet är en politisk stridsfråga. Hur ser du på strandskyddet?

– Strandskyddet är alldeles för strängt i dag. Ska vi få igång glesbygden behöver vi kunna bygga hus för fast- och fritidsboende nära sjöarna. Alliansregeringen var alldeles för passiv i strandskyddsfrågan, det var Folkpartiet som höll emot.

Löfvens beslut ett slag mot C

När Stefan Löfven valde att stryka landsbygdsministerposten ur regeringen i somras var det ett uppseendeväckande beslut, enligt Danielsson. 

– Man ska ha en landsbygdsminister, men nu är inte Socialdemokraterna bra på de här frågorna. Jennie har varit mycket osynlig. Att istället lägga frågorna på en överbelastad näringsminister som ska ta det på deltid, det är ett slag i ansiktet på landsbygden och på Centern, säger han.

Vill du tillbaka till riksdagen?

– Jag säger som de socialdemokratiska partiledarkandidaterna ”det är upp till valberedningen och medlemmarna att avgöra”.

Nämnda personer

Staffan Danielsson

Agronom och kristdemokrat
Agronom

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00