Intern MP-kritiker tycker han fick rätt – klimatspurten räddade partiet

Språkrören kan andas ut, Miljöpartiet blir kvar i riksdagen. En stark spurt med fokus på partiets kärnfrågor – miljö och klimat – var avgörande för resultatet, enligt flera MP-toppar. ”Det känns att det är det som partiet behövde”, säger Daniel Helldén, trafikborgarråd på tröskeln till riksdagen.

Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP) under Miljöpartiets valvaka i Stockholm.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi (MP) och Per Bolund (MP) under Miljöpartiets valvaka i Stockholm. Foto: Henrik Montgomery/TT
Johanna Alskog

Daniel Helldén, trafikborgarråd i Stockholm sedan åtta år tillbaka och just nu på tröskeln till riksdagen, har kritiserat det egna partiet för att inte fokusera på klimat och miljö i valrörelsen. Men efter att under mandatperioden ha balanserat på riksdagsspärren i opinionsundersökningarna, så tar sig partiet in i riksdagen – och är ett av tre partier som ökar.

– Det är roligt att partiet har valspurtat i klimatfrågan, precis som jag sa i maj, juni att man behövde göra. Det känns att det är det som partiet behövde, det har också väljarna känt, säger Daniel Helldén till Altinget.

På vilket sätt tycker du partiet har lyft klimat och miljö?

– När vi har varit ute i alla kampanjer. Till exempel här i Stockholm, så har vi pratat hela tiden om miljö och klimat och det är där vi har varit hemma. Per har varit jätteduktig. Sedan har de andra partierna Intern MP-kritiker tycker han fick rätt: "Per har varit jätteduktig" försökt att köra in oss i ett kärnkraftshörn, vilket de inte har lyckats med, säger Helldén och fortsätter:

– När alla partierna satte igång att sänka bensinskatten, där hände någonting också. Till och med vänsterpartiväljarna insåg att Nooshi inte bryr sig om den frågan, det känner väljarna.

– Det känner vänsterpartister och socialdemokrater och andra som förstår klimatfrågan, även borgerliga väljare, att Miljöpartiet är det parti som står kvar. Det har verkligen känts den här valrörelsen.

Tovatt om valvinnar-frågor

Riksdagsledamoten Lorentz Tovatt (MP) kandiderar inte för att stanna i riksdagen, men har trots det bedrivit ett intensivt valarbete för partiet.

– Vi har ju i den här valrörelsen konsekvent lyft klimat och miljö. Nu har det betalat av sig. Nu har väljarna insett att det finns bara ett klimat- och miljöparti, säger han till Altinget.

Men miljö och klimat har knappast lyft i valdebatten som helhet?

– Vi har försökt gång på gång på gång. Att det inte har lyft i övrigt är för att de andra partierna har ignorerat den.

Har det gynnat er?

– Både ja och nej. Vi vet ju att vi gynnas när frågan är högt på agendan. Men det är svårt att avgöra. Vi blev tydligare. Så kan man säga.

Du har kampanjat hårt den här valrörelsen. Trots att du ska lämna riksdagen. Hur är det?

– Det känns ganska bra att lämna efter en valrörelse där vi har gjort ett väldigt, väldigt bra jobb. En valrörelse där vi har satsat allt och vi har stått fast vid våra värderingar.

– En lärdom är att klimat och miljö är de frågor som vi vinner val på. När vi är tydliga kring våra värderingar, när vi står fast vid vår antirasism, när vi står fast vid mänskliga rättigheter, då kommer vi göra ett bra val.

Vad säger du om valrörelsen som helhet. Har den varit smutsig?

– Jag har varit med så pass länge, så det är få saker som förvånar mig. Däremot har det i det här valet mer än tidigare varit mer lögner och desinformation. Allt som rör kärnkraft har varit helt bakvänt och alla de här populistiska utspelen kring utsatta områden.

Lind: Det har slagit tillbaka

Även Amanda Lind, tidigare MP-kulturminister lyfter partiets slutspurt i valrörelsen som en förklaring till de lovande prognoserna för de gröna.

– Men det har också varit en väldigt hård kampanj från SD och högern att putta ut oss i riksdagen. Det tror jag slagit tillbaka, säger hon till Altinget.

Under den kommande mandatperioden är det viktigt att Miljöpartiet bygger upp en starkare organisation, så att partiet kan erbjuda tillräckligt stöd för sina kandidater. Det säger Amanda Lind apropå rapporteringen om kommuner där lokala miljöpartister inte vill ställa upp i valet och vittnesmål om att det är tufft att vara miljöpartist.

– Sedan hoppas jag att vi får ett annan politiskt klimat i debatten. Att det här negativa negativa kampanjandet och det har som har riktats mot Miljöpartiet, det måste upphöra. Vi måste dämpa tonläget i svensk politik. Det som hände i Almedalen och den hotbild som Annie Lööf har haft på sig är ett tydligt varningstecken.

Nämnda personer

Daniel Helldén

Riksdagsledamot (MP), trafikpolitisk talesperson
Doktor i statsvetenskap (Stockholms uni.)

Lorentz Tovatt

Tidigare riksdagsledamot (MP)
Gymnasieutbildning

E-post Politik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget