"Hur vi kunde misslyckas så kapitalt med att få upp klimatet och miljön på agendan?"

Branschorganisationen Skogsindustriernas Viveka Beckeman vill se en handlingskraftig regering med fokus på klimatfrågan. Naturskyddsföreningens Karin Lexén laddar för både kamp och dialog. Mattias Goldman, 2030-sekretariatet, hoppas att klimatfrågan kan bli en öppning för en bred regeringsöverenskommelse.

"Min oro är inte för en Kristersson-ledd regering, utan för en regering där Kristersson leder, men Sverigedemokraterna har stort inflytande. Får SD mycket att säga till om, så vore det förödande för all miljöpolitik. Då kommer Sverige inte längre vara klimatledande." säger 2030-sekretariatets Mattias Goldmann.
"Min oro är inte för en Kristersson-ledd regering, utan för en regering där Kristersson leder, men Sverigedemokraterna har stort inflytande. Får SD mycket att säga till om, så vore det förödande för all miljöpolitik. Då kommer Sverige inte längre vara klimatledande." säger 2030-sekretariatets Mattias Goldmann.Foto: Stefan Jerrevång/ TT
Johanna Alskog

Rösterna räknas och än dröjer det innan Sverige vet hur nästa regering kommer att se ut. Branschorganisationen Skogsindustrierna vet precis vad man hoppas på.

– Från vår sida är det viktigaste att vi får en regering med förmåga att hantera de korta puckarna, som de höga elpriserna, utan att glömma bort den övergripande frågan: klimathotet, säger vd:n Viveka Beckeman till Altinget.

Hon vill inte peka åt vare sig höger eller vänster, däremot ser hon en fara i om det blir en regering där det hänger på ett enskilt mandat för att få igenom sina förslag.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00