Hon är Sveriges nya bergmästare: ”Oerhört hedrad”

Helena Kjellson får jobbet som bergmästare vid Sveriges geologiska undersökning (SGU). Detta efter beslut från regeringen.

Axel Hyttnäs Telin

Sedan sommaren förra året har Helena Kjellson varit vikarierande bergmästare vid Bergsstaten, ett särskilt beslutande organ hos myndigheten Sveriges geologiska undersökning (SGU). Nu har regeringen beslutat att hon får fortsätta fram till och med den 1 oktober 2029.

– Kjellsons gedigna erfarenhet som jurist, före detta avdelningschef för Sveriges geologiska undersökning (SGU) och senast som vikarierande bergmästare, kommer att komma väl till pass i arbetet att bedriva en ännu mer effektiv och rättssäker verksamhet vid Bergsstaten, säger energi- och näringsminister Ebba Busch (KD) i ett pressmeddelande.

Helena Kjellson säger att hon är hedrad över att få regeringens förtroende.

– Det är ett högt tryck i de frågor som Bergsstaten hanterar. I dessa tider är det viktigare än någonsin att vi står fast rotade i principerna om legalitet och opartiskhet i vårt myndighetsutövande, men också i principen om effektivitet, säger Kjellson.

Titeln bergmästare har förekommit ända sedan år 1347. Bergmästaren beslutar självständigt i ärenden enligt minerallagen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00