Hon är årets Kraftkvinna: ”Extremt mäktigt”

Power Circles vd Johanna Lakso tar hem årets utmärkelse som syftar till att synliggöra och lyfta kvinnor i energibranschen. ”Hon är en framgångsrik ambassadör för förändring”, skriver juryn i sin motivering.

”En styrelse byts ut på några år. Det borde inte ta så många år att höja den procenten.” säger årets Kraftkvinna.
”En styrelse byts ut på några år. Det borde inte ta så många år att höja den procenten.” säger årets Kraftkvinna.Foto: Power Circle
Jacob Hederos

Lakso, som har en bakgrund på bland annat Energimyndigheten, Naturskyddsföreningen och Svenska kraftnät, är sedan 2019 vd på Power Circle.

Ur motiveringen

Årets kraftkvinna 2023 är en sann förebild som har inspirerat till och banat väg för mångfald, jämställdhet och hållbarhet. Hennes resa inom energibranschen har präglats av en imponerande och målmedveten ambition att göra världen bättre och mer hållbar. […] En sann ledare som inte är rädd att ta risker och som driver energiomställningen med stort engagemang. […] Hon är en framgångsrik ambassadör för förändring och en lysande förebild som hörs och syns inom branschen. [...] Årets kraftkvinna 2023 är själva energikällan som driver branschen framåt och lyfter kvinnor inom energibranschen till nya höjder!”

I den rollen har Lakso enligt juryn bland annat agerat

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00