Holm kliver av i protest mot V-ledarens klimatpolitik

Jens Holm kliver av uppdraget som talesperson för Vänsterpartiet i protest mot partiledningens klimatpolitik. Elin Segerlind tar över stafettpinnen och blir nu både klimat- och miljöpolitisk talesperson. "Jag tillhör dem som hoppas på ett lite bredare klimatfokus framöver." säger hon.

Sedan Nooshi Dadgostar tillträdde som ledare för Vänsterpartiet har det stormat internt kring partiets ställningstaganden i klimatpolitiken. "Partiledningens nya klimatpolitik är jag inte rätt person att företräda." skriver Jens Holm som kommentar till att han kliver av som klimatpolitisk talesperson.
Sedan Nooshi Dadgostar tillträdde som ledare för Vänsterpartiet har det stormat internt kring partiets ställningstaganden i klimatpolitiken. "Partiledningens nya klimatpolitik är jag inte rätt person att företräda." skriver Jens Holm som kommentar till att han kliver av som klimatpolitisk talesperson.Foto: Paul Wennerholm/TT
Johanna Alskog

I helgen meddelade Jens Holm, mångårig klimatpolitisk talesperson för Vänsterpartiet, att han kliver av uppdraget som talesperson. ”Partiledningens nya klimatpolitik är jag inte rätt person att företräda.” skriver han på twitter.

In kliver istället Elin Segerlind. Fram till valet blir hon nu både miljö- och klimatpolitisk talesperson.

– Jens Holm försvinner ju inte från riksdagen, men det blir jag som för partiets talan utåt, säger hon till Altinget.

"Ett skakigt år"

Elin Segerlind säger att hon vilar tryggt i den klimatpolitik som Vänsterpartiet har haft under lång tid.

Foto: Jessica Segerberg
– Alla vet att det har varit ett skakigt år ur klimatpolitiskt perspektiv för oss. Det har också varit turbulent i omvärlden överlag. Nu hoppas jag att läget lugnar sig och att vi arbetar framåt.

Men Jens Holm talar om partiledningens nya klimatpolitik. Ligger det något i det?

– Vår klimatpolitik ligger fast där den är, men det har varit ett fokusskifte, vad man väljer att kommunicera. Jag tillhör dem som hoppas på ett lite bredare klimatfokus framöver.

Menar du då att Vänsterpartiet inte bara ska tala om grön industripolitik?

– Jag nöjer mig med att säga mer, men indirekt – ja. I grund och botten har vi en stark klimatpolitik. Jag är trygg med det.

Ni har fått kritik för de senaste tidens beslut, vägval och retorik kring klimatfrågor. Hur ser du på risken för att ni stöter bort de av era väljare som är sätter klimat- och miljöfrågorna högt?

– Varje parti som får den typen av kritik måste vara ödmjukt, man måste vara ödmjuk kring hur man väljer att uttrycka sig. Det är inte politiken som är grundproblemet. Det vi behöver arbeta med är att skapa det förtroendet hos väljarna.

Jens Holms tvåstegsraket

Avhoppet från uppdraget som talesperson kan sägas vara Jens Holms andra i ordningen. Han har redan meddelat att han inte kandiderar i riksdagsvalet. Då ville han inte närmare kommentera varför han ändrade sitt tidigare beslut om att ställa upp, men sade till Altinget att ”det är en ny generation som styr Vänsterpartiet.”

 

Nämnda personer

Elin Segerlind

Tidigare riksdagsledamot (V)

Jens Holm

Styrelseordförande Stockholms hamn AB, hållbarhetsansvarig ESMC
fil. mag. i sociologi (Uppsala uni., 1996)

Nooshi Dadgostar

Partiledare Vänsterpartiet
Juridikstuderande (Stockholms uni., 2009-)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00