Om  
Linus Lakso

Han tar över trafiken från Helldén

Miljöpartiets energipolitiska talesperson Linus Lakso tar över språkröret Daniel Helldéns plats i riksdagens trafikutskott.

Jacob Hederos

Efter att Daniel Helldén tog över språkrörsposten skedde en första rockad i riksdagsgruppen genom att tidigare språkröret Per Bolund tog hans plats i trafikutskottet.

Men i samband med att Bolund lämnade riksdagen vid årsskiftet, har en lite större rockad skett i riksdagsgruppen.

Energipolitiska talespersonen Linus Lakso lämnar över sin plats i skatteutskottet till gruppledaren Annika Hirvonen och tar över Helldéns tidigare plats i trafikutskottet. Därmed tar han även över trafikfrågorna.

Lakso behåller dock även sin roll som arbetande ersättare i näringsutskottet, därmed behåller han även energifrågorna.

Kommer du att kunna rodda båda rollerna?

– Dels för att jag jobbat med energifrågorna i 15 år, så de kan jag utan och innan. Där känner jag mig väldigt trygg. Sedan är det ett ganska stort överlapp mellan energi- och transport, om man tänker i våra prioriterade frågor klimat- och miljö. Vi behöver elektrifiera, byta ut bränslena och vi behöver ett transporteffektivt samhälle, säger Lakso till Altinget och fortsätter:

– Jag ser att det i stora delar är frågor som hänger ihop, säger Lakso som tillsammans med stora delar av trafikutskottet deltog på Transportforum i Linköping. 

Det är mycket andra sakfrågor i utskottsarbetet och även andra områden, exempelvis AI. Hur känns det?

– Jag är faktiskt väldigt glad över att jag fick AI-frågorna, jag tycker att de är jättespännande. Jag lyssnade på Max Tegmarks sommarprat i somras och fick lite av en aha-upplevelse där. Så jag ser fram emot de frågorna, säger Lakso och tillägger:

– Samtidigt är det så att när vi ett litet parti, så blir det en högre arbetsbelastning per person, så att säga. Vi kämpar hårt i alla småpartier.

Nämnda personer

Linus Lakso

Riksdagsledamot (MP), energi- och trafikpolitisk talesperson
Energiingenjör (Umeå uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00