Hallå där Edvin Grans – ”Jag är en vanlig grabb med en ovanlig gåva”

Möt Edvin Grans, som öppnar ungdomsmottagning och intervjuar ungdomsförbundens ordföranden under Almedalsveckan. 

Foto: Privat
Sanna Rayman

På Altinget har vi ett gott öga till dagens ungdom. Ungdomsförbunden och ungdomsorganisationerna debatterar ofta hos oss och vi intervjuar regelbundet de unga politiska företrädarna på våra nischmedier. Och ingen vecka är väl ungdomsförbunden och politiskt engagerade ungdomar i allmänhet mer i blickfånget än under Almedalsveckan? 

De var lika rädda för mig som jag var för dem. 

Då debattboxas det, då klär man ut sig till cigarett eller släpar runt på soffor genom Visby. Mycket kampanj och en del nypor, flams och trams däremellan.

För att ungdomsförbunden ska få sin beskärda del av både flams och synlighet även denna förkortade och pandemidämpade Almedalsvecka har Altinget – med benägen hjälp av journaliststudenten Edvin Grans – öppnat Ungdomsmottagning och bjudit in alla riksdagspartiernas ungdomsförbund till samtal. 

Hallå där Edvin Grans – vem är du?

– Jag är en vanlig grabb med en ovanlig gåva, jag kan tala med politiker. Min enda tidigare erfarenhet av Almedalsveckan är att vara Expressenmaskot i en kvav getingdräkt. Äntligen ska jag få frisk luft samt en egen talkshow.

Berätta om din ungdomsmottagning!

– Programmen handlar om politik, ideologi och ganska aktuella frågor. I min ungdomsmottagning ställer jag också till med stoj och lekar samtidigt som en hård stämning råder i rummet, nästan som hos kuratorn.

Fakta

Edvin Grans intervjuer kommer att publiceras i enlighet med hur partiernas talardagar ligger under årets Almedalsvecka. Samtliga kan ses här efterhand som de läggs ut.  

Hur var det att intervjua ordförandena? Var de slipade?

– Det är alltid nervöst att träffa folk, men de var lika rädda för mig som jag var för dem så det gick an. Ungdomspolitikerna pratade övertygande och som seriös journalist krävdes en ansträngning för att inte dras med i visionerna.

Vad hoppas du att tittarna får ut av intervjuerna?

– Glada skratt men också en förståelse för det krångliga politiska landskapet. Alla frågetecken kommer vara uträtade när intervjuserien sänts. I framtiden hoppas jag att ungdomspolitik tas på större allvar.

Du är ju ännu journaliststudent, men nu tänker vi att du är skjutjärn på SVT. Vem är drömpolitikern att intervjua?

– Muammar al-Gaddafi men han ställer inte upp på intervjuer längre. Förutom honom så delar jag och Richard Herrey (M) ett intresse för popmusik. Blixtar, dunder och magiska under et cetera.

Nämnda personer

Edvin Grans

Journaliststuderande, frilans

Philip Botström

Tidigare förbundsordförande SSU

David Ling

Språkrör Grön ungdom
Kurser i statsvetenskap

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024