Hållbar turism kräver djupare miljöanalys

MÅLKONFLIKTER. Om besöksnäringen ska växa på ett sätt som är hållbart på riktigt krävs djupare analys kring turismens miljö- och klimatpåverkan. Det anser flera remissinstanser som har yttrat sig om utredningen om en stärkt besöksnäring.

En politik för hållbar turism behöver ta flygets klimatpåverkan på allvar, enligt Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning.
En politik för hållbar turism behöver ta flygets klimatpåverkan på allvar, enligt Mistra, Stiftelsen för miljöstrategisk forskning.Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Naturvårdsverket anser att för att utveckla en besöksnäring med hållbara transporter så är en nyckelfråga att åtgärda järnvägstrafikens omfattande kapacitets- och tillförlitlighetsproblem.

ur Naturvårdsverkets yttrande

Det finns en antydan till att utredningen inte unnar utländska medborgare att utnyttja allemansrätten utan att betala för sig.

ur Svenskt friluftslivs yttrande

En politik för hållbar turism behöver ta flygets klimatpåverkan på allvar.

ur Mistras yttrande

Vad menar man egentligen med hållbar turism? Det frågar sig Länsstyrelsen i Västra Götaland som har yttrat sig om utredningen Ett land att besöka. En utredning vars uppdrag har varit

Dokumentation

Ett land att besöka - En samlad politik för hållbar turism och växande besöksnäring (SOU 2017:95)

Utredningen om flygets roll för en växande besöksnäring

"Vi bedömer därför att regeringens och Stockholmsregionens ambitioner att stärka Stockholm Arlanda som internationellt nav är relevanta och innebär en potential att stärka Sverige som besöksnation. Stockholm har också möjligheter i form av en andra flygplats med hög kapacitet, dvs. Nyköping-Skavsta. Vi bedömer att Skavsta bör kunna få en starkare roll i utvecklingen av besöksnäringen i Stockholm och södra Mellansverige."

"I andra delar av landet är goda förbindelser till flygplatser i våra grannländer avgörande. Detta gäller hela Skåneregionen och dess närhet till Kastrup och Värmlands koppling till Gardermoen. Därtill har Tornedalen har en koppling till Kittilä flygplats utanför Levi i Finland."

Utredningens förslag om en växande besöksnäring och klimatumaningarna

"(...) att regeringen ger Tillväxtverket i uppdrag att, i samråd med besöksnäringens branschorganisationer och i dialog med regioner samt myndigheterna inom SOFT (omställningen av svenska transportsektorn till fossilfrihet) genomföra en förstudie för analys av hur en växande turism ska kunna möta klimatutmaningarna och bidra positivt till klimatmålen. Förstudien ska användas som underlag i arbetet med en nationell strategi för hållbar turism och växande besöksnäring."


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00