Debatt

"Grön skatteväxling – vägen till ett klimatsmart samhälle"

DEBATT. Liberalerna har anammat Parisavtalets princip om att förorenaren ska betala. Vi satsar på grön skatteväxling istället för att subventionera alternativ med tveksam effekt och därför stödjer vi de klimatskatteförändringar som regeringen nu har lagt fram, skriver Tina Acketoft (L).

Tina Acketoft, Liberalernas miljöpolitiska talesperson.
Tina Acketoft, Liberalernas miljöpolitiska talesperson.Foto: Magnus Fröderberg/Liberalerna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.
Tina Acketoft (L)
Riksdagsledamot, gruppledare i riksdagens EU-nämnd


Vi vill se sänkta skatter på jobb, men höjda miljö- och klimatpåverkande skatter och avgifter. Det kommer att bidra till långsiktiga effekter vilket inte bara är positivt för miljön, utan även för en ökad sysselsättning och tillväxt.

Detta driver vi

Några av de miljö- och klimatskatter som vi driver på är en omvänd miljöbilsbonus, vars grundidé är att bilar som inte är miljöbilar får en förhöjd fordonsskatt, en läckageskatt inom jordbruket för att minska användningen av konstgödsel som bidrar till övergödningen i våra vatten, samt en plastpåse skatt. Några exempel på jobbskattesänkningar vi föreslår i samband med dessa klimatskatteökningar är att färre ska behöva betala statlig inkomstskatt, slopandet av värnskatten, samt att göra det förmånligare för äldre att fortsätta jobba.

Står bakom regeringens förslag

Liberalerna stödjer de klimatskatteförändringar som planeras att träda i kraft i år och som tar avstamp i gemensamma beslut som antogs genom januariavtalet. Däribland slopad skattenedsättning av energiskatt och höjd koldioxidskatt för värmeproduktion i kraftvärmeverk, slopad nedsättning av energiskatt och koldioxidskatt för diesel i arbetsfordon inom gruvnäringen, samt en höjning av skatt på kemikalier i viss elektronik.

Höjda energi- och koldioxidskatter för fossila bränslen för framställningen av värme i kraftvärmeverk kommer påverka användningen av fossila bränslen. Även om fossila bränslen redan i dagsläget används i låg utsträckning av kraftverk nationellt bör förändringen ses som en extra knuff i rätt riktning. Det innebär också en anpassning till den kommande förändring för värmekraftverk som omfattas av EU:s handel med utsläppsrätter och kan ses som en försäkring för att kraftverken inte återvänder till fossil förbränning i framtiden.

Liberalerna har under en längre tid drivit på att subventionering av fossila bränslen måste förbjudas, inte bara nationellt utan även på EU-nivå. Vi hade därför gärna sett att borttagningen av dieselsubventioneringen även skulle omfatta jordbruket.

När det kommer till diesel i arbetsfordon inom gruvdriften så är det hög tid för denna förändring. Liberalerna har under en längre tid drivit på att subventionering av fossila bränslen måste förbjudas, inte bara nationellt utan även på EU-nivå. Vi hade därför gärna sett att borttagningen av dieselsubventioneringen även skulle omfatta jordbruket. Kemikalieskattehöjningen för viss elektronik kan leda till att det blir mer fördelaktigt att undvika farliga kemikalier i produkter på marknaden, och vi arbetar också för en skärpning av kemikalieanvändningen på EU-nivå.

Vill ha gemensam koldioxidskatt

Liberalerna är det mest EU-vänliga partiet och därför säger vi ja till gemensam koldioxidskatt, gemensam bränslebeskattning för flyget, och en skärpning av EU:s handel med utsläppsrätter både vad gäller utsläppstaket och prissättningen.

Miljö och klimat tar inte hänsyn till nationella gränser – det kan inte våra lösningar heller göra. Genom att bygga upp en grön skatteväxling på EU-nivå skapas en mer omfattande förändring för klimatet än om vi bara håller oss på nationell nivå, och dessutom bör intäkterna av de skatterna gå till klimatinvesteringar inom unionen för att öka miljöambitionen ännu mer.

Klimatet kommer först

Andra partier är uppenbarligen mer oroliga för att ge EU viss beskattningsrätt än de är oroade för klimatet. Det är inte vi. I kampen för klimatet behöver Sverige gå före och dra EU åt rätt håll. Så skapar vi en tydlig liberal, grön, hållbar politik i Sverige och i EU.

Dokumentation

Den gröna skatteväxlingen – läs tidigare debattinlägg:

"Ett förnybart elsystem behöver mer kraftvärme"
Energibolagen har redan lovat att avveckla sina kol- och naturgaseldade kraftvärmeverk. Därför borde inte högre skatt på fossil kraftvärme vara en prioriterad fråga för regeringen, utan villkoren för att investera i de anläggningar som ska ersätta de kol- och naturgaseldade kraftvärmeverken, skriver Svebios Gustav Melin och Karolina Norbeck.

"Kemikalieskatten – grönklädd skatt på jobb och företagande"
Regeringens planerade höjning av kemikalieskatten på elektronikvaror slår hårt mot svenska företag samtidigt som de positiva effekterna av skatten är mycket diffusa, skriver Svensk Handels Mats Hedenström och Magnus Nikkarinen.

"Nya kraftvärmeskatter hotar storstädernas utveckling"
På kort tid ökar regeringen beskattningen på kraftvärme samt drar undan incitament för ny kraftvärme. Detta äventyrar det lokala kapacitetstillskottet i elnäten och kan skapa ett akut läge med totalstopp för nyanslutningar till elnätet och ökade utsläpp, skriver vd:arna för Energiföretagen Sverige, Stockholm Exergi, Göteborg Energi och Eon Sverige.

"Fem klimatskadliga subventioner som bör tas bort"
Naturskyddsföreningen presenterar fem klimatskadliga subventioner som kan tas bort i höstbudgeten, bland annat stödet till fossilt bränsle i industrin, avsaknaden av bränsleskatter för inrikesflyget och föråldrade system för reseavdrag och bilförmån. Att åtgärda dessa kan utgöra stommen i den aviserade skatteväxlingen på 15 miljarder kronor i Januariavtalet, skriver ordförande Johanna Sandahl.

"Därför innebär regeringens dieselförslag ökad klimatpåverkan"
Med ena handen uppmuntrar regeringen industrin att ställa om och hitta långsiktigt hållbara vägar för fossilfrihet. Med andra handen fäller man krokben för den utvecklingen, skriver Per Ahl, vd för gruvnäringens branschorganisation Svemin.

Mer om regeringens förslag
Läs regeringens promemoria med förslag på skatteändringar Höjd energiskatt och koldioxidskatt på bränslen vid viss användning samt höjd skatt på kemikalier i viss elektronik.

Promemorian har just varit ute på remiss, skatteändringarna föreslås att träda i kraft den 1 augusti i år.


Nämnda personer

Tina Acketoft

Tidigare riksdagsledamot (L)
Informationslinjen (Linnéuniversitetet, 1989-1990), kommunikation, reklam och marknadsföring (City of London College, 1990-1992)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00