Greenpeace vill låta stiftelse köpa tysk brunkol

VATTENFALL. Genom att starta en stiftelse vill Greenpeace förvärva Vattenfalls tyska brunkol – och lägga ned verksamheten till år 2030.

Enligt de beräkningar som Greenpeace har låtit göra är Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet inte värd någonting. Eller snarare så har verksamheten, som är ute till försäljning, ett negativt värde på grund av stora framtida kostnader för föroreningar och återställning av mark.

– Varje köpare som inte tar med samtliga samhällskostnader i priset för Vattenfall räknar kallt med att någon annan ska ta ansvaret och kostnaderna för detta, med största sannolikhet den tyska staten och dess befolkning, säger Annika Jacobson, chef för Greenpeace i Sverige.

Organisationen har lämnat in en intresseanmälan om att köpa statliga Vattenfalls brunkolsverksamhet. Ägare skulle bli en stiftelse med uppgift att successivt fasa ut gruvor och kraftverk. Enligt tidsplanen skulle de första stängningarna ske 2018 och de sista 2030.

Forrige artikel Dalälvens energiproduktion och miljövärden ska balanseras Næste artikel Sista klimatförhandlingarna inför Paris pågår