Debatt

"Granbarkborren förstör stora värden för skogsägaren"

DEBATT. Det allvarliga hotet från granbarkborren innebär att enorma skogsvärden står på spel denna sommar. Nu måste skogsägarna vara på tå, industrin ha stor beredskap och i det långa perspektivet måste skogsbruksmetoder som minskar riskerna för angrepp ta form och implementeras, skriver naturskadespecialist Johan Litsmark, Länsförsäkringar AB.

Johan Litsmark är naturskadespecialist på Länsförsäkringar med särskild expertis på klimatrelaterade frågor inom jord- och skogsbruk.
Johan Litsmark är naturskadespecialist på Länsförsäkringar med särskild expertis på klimatrelaterade frågor inom jord- och skogsbruk.Foto: Länsförsäkringar
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Johan Litsmark
Naturskadespecialist Länsförsäkringar AB

Sommaren 2018, med en extrem värme i maj och juli, har påverkat de halvvuxna granbestånden i utsatta områden, från södra Sverige upp till mellersta Norrland. Granen, som kännetecknas av hög tillväxt och bra avkastning, har stressats hårt av torkan och värmen och angreppen av insekten granbarkborre under hösten har varit stora. Det är risk för fortsatt stora och kostsamma skador av granbarkborren under 2019.

Skogsägarna måste vara på tå

Beroende på hur torr och varm sommaren blir, är risken stor att angreppen vidgas till att skada volymer i storlek med vad stormen Per orsakade år 2007, det vill säga kring 12 miljoner kubikmeter. Det motsvarar 380 000 fullastade järnvägsvagnar virke, ett tågsätt som skulle sträcka sig ända från Riksgränsen till Lissabon. Som skogsägare är det därför avgörande att vara på tå och se till att snabba insatser görs i tid för att minska konsekvenserna. Stora värden står på spel; stormskadad skog behåller trots allt stor del av sitt virkesvärde, en skadedjursangripen gran förlorar däremot snabbt sin kvalitet.

I dag ökar tilltron till allt som skogen ska kunna ordna för vår framtida existens i form av drivmedel, ersättning för fossila material, kolsänka, biologisk mångfald, vattenrening med mera. Till det ska läggas vad skogen redan i dag producerar i form av byggnadsmaterial och pappersmassa. Det positiva är att efterfrågan på skogens tjänster och produkter kommer att öka. Redan stora värden blir större men samtidigt ökar påfrestningarna och riskerna för all produktion på grund av klimatförändringen.

För industrin är det nödvändigt att ha en beredskap att ta emot och bevara värdet i så stor utsträckning som möjligt på det skadade virket.

En växande och levande skog är nödvändig i Sverige och globalt. Tekniker för att binda CO2 utvecklas ständigt men med hänsyn till den korta tid som står till buds för att minska koldioxidhalterna i atmosfären är i dag fotosyntesen den enda kända fungerande storskaliga bindaren av koldioxid.

Ökade påfrestningar på skogen

Extremvädren i dag gör stor skada. I det förändrade klimatet blir det fler fastlåsta väderlägen och därmed blötare när det är blött, torrare när det är torrt och varmare när det är varmt. Ett träd ämnat för avverkning står i hundra år. De förändringar i klimatet som tidigare tagit tiotals tusen år har flora och fauna kunna anpassa sig till. Nu sker förändringen i ett rasande tempo vilket ökar påfrestningarna dramatiskt, så även på skogen, denna viktiga resurs.

För att ha en uppfattning om klimatets förändring behövs trettio års statistik över väder. Som försäkringsbolag finns tillgång till gott och väl lika många års statistik över skadekostnader. Naturskaderelaterade kostnader ökar och för skogen gäller det så väl storm, brand som skadegörare. Även om försäkringen ersätter ekonomiska värden så är det alltid bäst när ett träd kan avverkas i sin rätta slutålder.

Detta måste göras

Slutsatsen är tydlig. I det korta perspektivet inför vårens och sommarens hot om stora angrepp av granbarkborre gäller det för skogsägaren att vara på tå och bevaka angreppen och avverka. För industrin är det nödvändigt att ha en beredskap att ta emot och bevara värdet i så stor utsträckning som möjligt på det skadade virket. I det längre perspektivet behöver skogsbruksmetoder som minskar riskerna ta form och implementeras. Där gäller samma regler som i all riskhantering, att utgå från mindre enheter och att bygga in hög motståndskraft vilket för skogens del innebär att gynna många arter, trädslag och skapa en blandad åldersfördelning. På så sätt minskar riskerna vid storm, brand och angrepp av skadegörare såsom insekter och svampar.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00