Göran Persson oroad för skärpta miljökrav

SKOG. Regeringens planer på att skärpa miljökraven i skogsvårdslagen oroar Sveaskogs ordförande Göran Persson.

Göran Persson, ordförande för Sveaskog.
Göran Persson, ordförande för Sveaskog.Foto: Altinget
Johanna Alskog

Den brukade skogen är en omistlig pusselbit i klimatarbetet, enligt tidigare statsminister Göran Persson, numera ordförande i Sveaskog. 

- Det kanske är vårt största bidrag till att bekämpa klimatförändringarna. Därför att med brukad skog, ja då kan vi ersätta andra produkter som bygger på fossila råvaror. Med brukad skog kan vi också binda och lagra koldioxid, sade Göran Persson vid en seminarium om skogen och klimatet på torsdagen.

Att låta skogen binda koldioxid genom att "skogen bara står där" är defensivt klimatarbete, enligt Göran Persson som säger sig vara oroad över regeringens utlovade översyn av skogsvårdslagen.

- Det finns ju en långvarig dragkamp vad man ska använda skogen till. Min uppfattning är att skog ska brukas. Det är vårt moraliska ansvar i det läget vi befinner oss nu i globalt; vårt stora bidrag till att hantera klimatförändringen. Det finns en risk att det finns de som tycker att skogen inte ska brukas, utan ska skyddas. Om skogsvårdslagen dras åt det hållet, då blir det en allvarlig konflikt, sade Göran Persson vid en pressträff inför seminariet.

Men Göran Persson vill inte uttala sig om Miljöpartiet har för stort inflytande i regeringen.

- Nej, det har jag ingen uppfattning om. Jag sitter inte ens i regeringen, så jag vet inte.

Nämnda personer

Göran Persson

Ordförande LKAB, ordförande Swedbank, senior rådgivare Lumo Advice
Sociologi (Örebro Högskola, 1971)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00