Fritzon hoppas avfallsförslag lyfter i EU-valet – ”Viktig fråga för väljarna”

Efter flera års debatt ligger nu matavfalls- och textilavfallsförslaget på lagstiftarens bord. Det lär inte kunna ros i hamn före EU-valet. Men enligt skuggförhandlaren för S&D-gruppen, Heléne Fritzon, finns hopp om att styrmedlet ska överleva till nästa mandatperiod.

S-parlamentarikern Heléne Fritzon har svårt att se att förhandlingarna kan ros i hamn innan valet, men ser lagförslaget som en potentiellt viktig valfråga.
S-parlamentarikern Heléne Fritzon har svårt att se att förhandlingarna kan ros i hamn innan valet, men ser lagförslaget som en potentiellt viktig valfråga.Foto: Johan Nilsson/TT samt Fred Marvaux EP/2019
Jacob Hederos

Efter flera års diskussion ligger nu ett gemensamt EU-förslag på bordet för hur medlemsländerna ska kunna leva upp till FN:s globala hållbarhetsmål att minska matsvinnet, respektive målet på att få ner resursslöseriet inom textilindustrin.

Men eftersom förslaget på förändringar i avfallsdirektivet försenats och presenterats sent under mandatperioden, är det oklart hur mycket effekt det kan hinna få innan respektive deadline träder i kraft.

Hittills har nämligen insatserna för att medlemsländerna ska leva upp till Agenda 2030-matmålet att halvera matsvinnet inte ansetts tillräckliga, även om de haft uppdraget sedan 2018 års avfallsdirektiv.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00