Debatt

Förbjud jakttävlingar, Peter Kullgren

När kommer Sverige att förbjuda tävlingar i dödande av djur? Det frågar sig Misha Istratov, vd Elithus och samhällsdebattör.

Jag uppmuntrar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att skriva in ett förbud mot jakttävlingar i den nya jaktlagen, skriver Misha Istratov.
Jag uppmuntrar landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) att skriva in ett förbud mot jakttävlingar i den nya jaktlagen, skriver Misha Istratov.Foto: Pontus Lundahl/TT
Misha Istratov
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Gladiatorspelen var en gång i tiden något som både chockerade och förbluffade, men tävlingar i dödande av människor är tack och lov ett historiskt minne blott. För djuren är det dock fortfarande vanligt förekommande att tävlingar i dödande pågår och den 15 april avslutades en av de mest anmärkningsvärda företeelserna i Sverige för säsongen.

Altingets gratis nyhetsbrev

Rödlistade arter riskerar dö

Varje år pågår Rovdjurskampanjen, en tävling som årligen pågår mellan första augusti och mitten av april. Här dödas årligen tusentals rävar, minkar, illrar, mårdar, skator, nötskrikor, kråkor och måsar. Vinnaren tilldelas titeln ”Årets viltvårdare” med flera hundra individers liv tagna. Utöver denna tävling finns en uppsjö andra jakttävlingar som årligen går av stapeln i Sverige.

I slutet av förra året blev delstaten New York i USA den tionde som förbjöd jakttävlingar. Först ut var Kalifornien med ett förbud tio år tidigare och efter att Oregon följde på i september förra året adderades åtta stater till på endast fyra månader. Därmed återstår frågan, när kommer Sverige, av vissa fortfarande betraktat som ett naturland, att förbjuda tävlingar i dödande av djur?

I Rovdjurskampanjen riskerar flera rödlistade arter att mista livet. Den tretåiga måsen är utrotningshotad och listad som ”starkt hotad” och den tjocknäbbade kråkan är ”nära hotad”, fiskmåsen likaså. Trots detta finns ingen information från arrangörerna om att dessa djur är fredade.

Viltvård premierar jaktintresse

Meningen med denna typ av tävling är att utöva ”predatorkontroll” som ingår i konceptet viltvård. Tanken är att skjuta bort rovdjur som äter andra djur som jägarkåren hellre vill jaga. Det blir som en sorts dubbel dödsbiljett – en art dödas för att freda en annan art som senare ska dödas.

I Rovdjurskampanjen riskerar flera rödlistade arter att mista livet.

Parallellt utgör förlusten av biologisk mångfald ett av de tre snabbast växande hoten mot både människan och djuren enligt World Economic Forum. Exploateringen av naturen (bland annat genom jakt) utgör ett av de två största hoten mot den biologiska mångfalden enligt FN. Människans roulettespel med naturen har hittills bara lett till destruktion och att förstärka detta med dessa jakttävlingar känns snällt sagt, omodernt.

Att viltförvaltning eller viltvård inte ens behövs har till och med viltforskare på SLU såsom Carl-Gustaf Thulin medgett. Samtidigt beskriver Svenska jägareförbundet på sin hemsida nötskrikan som jagas i Rovdjurskampanjen med att den ”ger kött och viltvård i form av mindre predation på andra fåglars ungar och ägg”.

Tittar vi på forskningen finner vi en studie via Formas från 2011 som visade att varje par nötskrikor var på den tiden värda 35 000 kr eftersom de utför ekosystemtjänster som vi med skattemedel annars betalar för, nämligen att fåglarna gömmer ekollon som gör att nya ekar planteras. Det är ett av många exempel på att det som vi kallar viltvård, som sker för att premiera jaktintresset, samtidigt har kostnader för samhället som vi alla gemensamt behöver bära upp.

Modernisera jaktlagen

Oberoende om predatorkontroll ska eller inte ska förekomma är denna funktion högst tvivelaktig i ett tävlingsformat. Det bildar en motivation till att döda fler individer, vilket riskerar omdömeslösa jaktbeslut. När det kommer till jakttävlingar finns det en uppsjö andra tävlingsformer som den ansvariga delen av jägarkåren deltar i, till exempel skyttetävlingar.

Sveriges nuvarande jaktlag är från 1987 och regeringen tillsatte i början på året en utredning för att modernisera jaktlagstiftningen. Det är välbehövligt och härigenom öppnas ett perfekt tillfälle att i likhet med många andra länder, avskaffa detta ekologiska otyg.

Jag uppmuntrar därmed Peter Kullgren (KD), landsbygdsminister med ansvar för jaktfrågor, att skriva in ett förbud mot jakttävlingar i den nya jaktlagen. Låt Sverige bli ett föregångsland i jaktfrågor där dödande av varelser inte premieras i tävlingar och vi behandlar vår fauna med värdighet.

Nämnda personer

Peter Kullgren

Landsbygdsminister (KD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00