Flyget norm när riksdagen bokar resor

KLIMAT. Lise Nordin (MP) är en av de riksdagsledamöter som väljer tåget framför flyget även vid utlandsresor. Det innebär att hon får ordna sina bokningar på egen hand – riksdagens resebyrå klarar inte av internationella tågresor.

Placeholder image
Foto: Pixabay

Under de dryga sju år som Lise Nordin (MP) har suttit i riksdagen, har hon gjort en flygresa tur och retur. Det var en studieresa med näringsutskottet till Brasilien år 2011. Efter det valde hon – av klimatskäl – att sluta flyga helt.

– Utskottsresan var inte så avgörande, jag hade inte missat viktigt information utan den. Den tid jag har fylls av så mycket annat, även utan flygresor, säger hon till Altinget.

Men riksdagens egen resebyrå har visat sig inte vara mycket att hålla i handen för de riksdagsledamöter som vill boka resor med tåg även utanför Sveriges gränser. Lise Nordin har under mandatperioden tagit tåget till Storbritannien, Tyskland, Polen och Ukraina.

– För allt som andra sökfunktioner än vad SJ har, då har jag fått vända mig till en privat resebyrå som är specialiserad på tåg eller lagt en egen resrutt till riksdagens resebyrå, säger hon.

Krävde skriftlig motivering

Man måste vara något av en detektiv. Det saknas en enkelhet för att resa långt med tåg.

Lise Nordin om att det saknas gemensamma bokningssajter tågresor

När Lise Nordin en gång skulle resa till Storbritannien ville riksdagens resebyrå ha en skriftlig motivering till varför hon inte ville flyga, utan ta tåg och båt.

– Det är ett systemfel när bevisbördan ligger på mig, att jag måste ha ett särskilt motiv för att välja tåg och båt istället för flyg.

Vid årsskiftet ska riksdagen byta resebyrå och Lise Nordin har fört fram sina synpunkter, via ledamotsrådet, att det vore önskvärt med bättre möjligheter att boka långväga tågresor.

– Jag är medveten om att mina resval tar längre tid, men ofta kan jag jobba bra under resan. Däremot är det problematiskt att det ska ta så mycket mer tid att boka resorna.

Holm: "Inte bra på det"

Jens Holm, Vänsterpartiets klimatpolitiska talesperson, håller delvis med Lise Nordin.

– De kan väl boka längre tågresor, men jag kan inte säga att de bra på det. Men det är jag inte säker på är deras fel, det är svårt att boka internationella tågresor överlag, säger han till Altinget,

Jens Holm hör själv inte till de riksdagsledamöter som valt bort flyg.

– Jag har inte någon sådan policy, men jag högaktar Lise Nordin och de andra som har det. Jag har inte tid att lägga ett dygn på att ta mig till Paris, när jag kan flyga på två och en halv timma. Men jag försöker ransonera med mina resor totalt sett, säger han.

Nordin: "Prioritera och välja bort"

För Lise Nordin handlar det om att prioritera annorlunda och ibland välja bort.

– Det är klart att jag inte har möjlighet att delta i en aktivitet som bara håller på en halv dag, jag åker inte till Bryssel med tåg för att vara med på ett halvdagsseminarium, säger hon och tillägger:

– Jag tycker inte jag har missat något som har gjort stor skillnad.

Ska fungera enligt Riksdagsförvaltningen

Vid årsskiftet byter riksdagen resebyrå. Något särskilt gehör för sina synpunkter har Lise Nordin inte fått. Riksdagen har ställt ett antal specificerade krav i samband med avropet från ett statligt ramavtal, bland annat att resebyrån ska kunna leverera statistik över resornas miljöpåverkan. Men ingenting om att resebyrån ska ha särskild kompetens för att boka utlandsresor med tåg.

Riksdagsförvaltningen bedömer dock att ett sådant krav ska vara uppfyllt enligt kraven i ramavtalet, där det står att resebyrån ska kunna boka tåg. "Sammantaget torde kravet om att ha kapacitet att boka utrikes tågresor vara tillgodosett", skriver pressavdelningen i ett mejl.

I ramavtalet står också:

"Resebyrån ska kunna ge resenären/resebeställaren ett miljövänligt alternativ vid förslag av resa. Exempelvis bör en flygresa kunna föreslås ersättas av en tågresa."

Dokumentation

"Varför åka till Nya Zeeland om det man vill studera också finns i Danmark?"

Läs motion från Lise Nordin och Stina Bergström om riksdagsledamöters utrikesresor

Riksdagsledamöters utrikesresor Motion 2017/18:1658


Nämnda personer

Lise Nordin

Klimatsamordnare Västra Götalandsregionen, regeringens vindkraftsutredare
fil.mag i Miljövetenskap (Handelshögskolan i Göteborg 2008)

Politik på allvar
Få gratis nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget.
Genom att registrera dig till Altingets nyhetsbrev accepterar du våra användarvillkor