Fjällnära skog-målen – "Vad finns det att överklaga?"

FJÄLLNÄRA SKOG. De fem färska domarna från Mark- och miljööverdomstolen om skogsägares rätt till ersättning för fjällnära skog är glasklara. Därför bör Skogsstyrelsen och Kammarkollegiet inte dra ut på processen genom att överklaga, enligt Anders Pettersson, företrädare för Sorsele övre allmänningsskog och Tärna Stensele allmänning.

Foto: Altinget
Johanna Alskog

Det har varit nödvändigt att pröva dessa fem fall eftersom det har funnits juridiska oklarheter i fråga om ersättningsrätten i fjällnära skog. Det är viktigt för alla berörda aktörer att det klarläggs var gränsen går för vad som ska anses vara pågående markanvändning och hur mycket ersättning som i så fall ska betalas ut.

Gunnar Larsson, generaldirektör, Kammarkollegiet i ett pressmeddelande
Fakta
Skogsbruk eller inte?

Mark- och miljööverdomstolen har prövat fem fall där skogsägare nekats avverkning i fjällnära skogar på grund av höga naturvärden och stämt staten för att få ersättning. Sakfrågan har aldrig tidigare prövats.

Statens inställning i målen är att markägaren inte har kunnat bevisa att föryngringsavverkning av skogen är pågående markanvändning, vilket är en förutsättning för ersättning. Detta utifrån att delar av den fjällnära skogen har vuxit väldigt länge utan att det vidtagits några skogliga åtgärder.

Källa: Skogsstyrelsen och Kammarkollegiet

Den skogsägare som inte får avverka i fjällnära skog på grund av höga naturvärden har rätt till ersättning från staten. Det slår Mark- och miljööverdomstolen fast i fem fall, varav tre

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00