Finansministrarna stryper flödet till fossilt

COP25. EU:s gemensamma investeringsbank EIB kan stänga dörren för investeringar i fossila energislag på torsdag efter en uppmaning från unionens finansministrar.

Finansministrarna har nu för första gången enats om en skrivning där globala finansiella stödinstitut, såsom Europeiska investeringsbanken och Världsbanken, uppmanas fasa ut stöden till fossila energislag.

Därigenom tar unionen, som sammantaget är den största givaren till insatser för att bekämpa klimatkrisen, ett steg bort från att samtidigt med andra handen ge stöd till fossila energislag.

– Det vi tyckte var bra i år var att det i förra årets slutsatser stod det att man bara skulle fasa ut investeringarna i kolkraft. Nu har vi fått att man ska fasa ut investeringarna i fossila bränslen, även om det är med vissa ”om” och ”men”. Men det är en starkare formulering och ett steg i vår allmänna inriktning, även om det inte går hela vägen, säger Max Elger, statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S) och Sverige representant vid mötet, till Altinget.

Login