Ex-ministerns attack: Regeringen förstör för svenska bolag

”Jag vet inte vad de gör som tar tid i det här fallet, men det är exceptionellt dålig leverans so far”, säger Khashayar Farmanbar (S) om regeringens försenade elstöd. Själv står den tidigare energi- och digitaliseringsministern numera vid sidlinjen, redo att lämna politiken.

Hade en S-regering fått elstöden på plats tidigare? ”Vi kan vara snabbare, och vi har varit snabbare”, säger Khashayar Farmanbar, tidigare energi- och digitaliseringsminister. Här med tidigare ministerkollegor på partiets valvaka.
Hade en S-regering fått elstöden på plats tidigare? ”Vi kan vara snabbare, och vi har varit snabbare”, säger Khashayar Farmanbar, tidigare energi- och digitaliseringsminister. Här med tidigare ministerkollegor på partiets valvaka.Foto: Stina Stjernkvist/SvD/TT
Miranda Olsson

I mer än åtta år var Khashayar Farmanbar Socialdemokraternas toppnamn och kommunalråd i opposition i moderatstyrda Nacka. Parallellt drev han techbolag innan han i slutet av 2021 fick frågan om att bli minister i Magdalena Anderssons regering.

Efter att ha sett makten gå förlorad i ett val som kom att domineras av hans frågor, söker den tidigare energi- och digitaliseringsministern nu sig till nya uppdrag utanför politiken.

Jag älskade det jobb jag hade, varenda minut av det 

Khashayar Farmanbar (S)
Tidigare energi- och digitaliseringsminister

”Ren och skär lögn”

När Khashayar Farmanbar tog över energifrågorna hamnade han mitt i en av vår tids största kriser. I oktober lämnade han över till Ebba Busch (KD) som gick till val på ny kärnkraft och billig el.

Socialdemokraterna var inte förberedda på den debatt som skulle komma att prägla valrörelsens slutspurt, den om höga el- och drivmedelspriser. Det slår partiets egna valanalys fast.

Vad hade ni kunnat göra bättre? 

– Vi hade kunnat vara mycket tydligare med vad som är lögn och vad som är sant. Den blåbruna högern tillbringade hela valrörelsen med att säga att politiken lade ned kärnkraften. Det är en ren och skär lögn, säger den tidigare ministern till Altinget.

Men i stället för att slå tillbaka mot den dåvarande oppositionen fokuserade partiet på sin egen berättelse om framtiden där vind, vatten – men också kärnkraft – skulle spela en del, menar Khashayar Farmanbar.

Nu tycker han att den nya regeringen blundar för avgörande frågor för svensk energiförsörjning och industri.

– Man förstör för svenska bolag och industrier, säger han.

– Om man lyckas bygga ut vindkraften så kommer industrier att etablera sig i Sverige. Då kommer behovet av el att öka och då kommer mer kärnkraft spela en viktig roll även i framtiden. Men om man misslyckas med vinden här och nu, då kommer de här bolagen etablera sig någon annanstans och då finns det ingen lönsamhet att bygga kärnkraft i Sverige i framtiden.

Altingets gratis nyhetsbrev

Samtidigt har Ebba Busch sedan hon tillträdde som ny energiminister också öppnat för andra kraftslag och lovat mer vindkraft än den tidigare S-regeringen.

– Det som är realistiskt som ny kraftproduktion är primärt vindkraft, ja, både land- och havsbaserad, om man tittar fem, tio år framåt, sade hon i en intervju med Dagens Nyheter i helgen.

Den nya retoriken har fått Khashayars Farmanbars partikollega, riksdagsledamoten och energipolitiska talespersonen Fredrik Olovsson (S) att väcka liv i den nedröstade propositionen om tidigare kommunala ställningstaganden om vindkraften.

Läs också

Hade S fått fram stödet snabbare?

Sedan Khashayar Farmanbar lämnade Regeringskansliet har hans ansvarsområden också bytt departement. I dag ligger energifrågorna på det nya klimat- och näringslivsdepartementet, eller ”superdepartementet” som regeringen kallar det.

– Erfarenheten av sådana här superdepartement är att det blir väldigt långsamt och svårmanövrerat. Jag vet inte vad de gör som tar tid i det här fallet, men det är exceptionellt dålig leverans so far, säger den tidigare ministern.

Vi kan vara snabbare, och vi har varit snabbare

Khashayar Farmanbar (S)
Tidigare energi- och digitaliseringsminister

Han är förvånad över hur regeringen verkar ha svårt att genomföra sin politik trots att de har Sverigedemokraterna i ryggen och är kritisk till att regeringen ännu inte (16/2) lämnat in ansökan till EU om företagens kompensation för de höga elpriserna.

Även för er tog det tid att få fram en elpriskompensation förra vintern, kan det inte vara så att det är svårt att få den här typen av lösningar på plats?

– Det kan det vara. Men låt oss se på tidsspannet. Jag tillträdde sista november. Mellan första december och någon gång i januari så hade vi beslutet färdigt, sen dröjde det till mars innan pengarna började betalas ut, säger Farmanbar.

– De här partierna lovade redan innan valet att elstödet skulle vara på plats 1 november. Regeringen har redan jobbat nästan två månader längre. De jobbar långsammare och sämre, det är bara att kolla på datumen. Sen är det komplicerade frågor och då måste man jobba igenom dem.

Vad hade du gjort annorlunda? 

– Förutsättningar kan förändras så jag vill inte spekulera kring det. Men vi valde att inte ge några omöjliga löften som de uppenbart själva visste var lögn.

Hade ni kunnat få ut ett stöd tidigare?

– Vi lyckades med det förra gången. Vi kan vara snabbare, och vi har varit snabbare.

Lämnar politiken

Men hade Khashayar Farmanbar själv velat fortsätta som minister? 

– Jag älskade det jobb jag hade, varenda minut av det. Så det är klart att när man har haft ett sådant jobb så vill man alltid kunna ha det, sen är det inget uppdrag som är för evigt. Jag hade det en period och är väldigt tacksam för den tiden och gjorde så gott jag kunde.

I drygt tio månader var Khashayar Farmanbar energi- och digitaliseringsminister i Magdalena Anderssons regering.
I drygt tio månader var Khashayar Farmanbar energi- och digitaliseringsminister i Magdalena Anderssons regering. Foto: Christine Olsson/TT

Efter några månaders vila söker den tidigare kommunpolitikern nu sin roll utanför politiken. Han var en av de ministrar som inte tog plats i riksdagen efter valet.

– Den största delen av mitt yrkesliv har jag varit företagare och drivit IT-bolag. Nu kommer en period där jag går till näringslivet eller någon organisation sen får vi se vad framtiden har med sig, och om det blir mer politik.

Ett uppdrag är redan på gång: som ledamot i HSB Stockholms styrelse.

Khashayar Farmanbar föreslås till ett styrelseuppdrag i bostadsbolaget HSB. Bostadssektorn har tuffa år framför sig, medger den tidigare ministern: ”Sen tror jag inte att sättet som den nya regeringen hanterar situationen underlättar för bostadsaktörerna, eller för de som behöver bostäder just nu”.
Khashayar Farmanbar föreslås till ett styrelseuppdrag i bostadsbolaget HSB. Bostadssektorn har tuffa år framför sig, medger den tidigare ministern: ”Sen tror jag inte att sättet som den nya regeringen hanterar situationen underlättar för bostadsaktörerna, eller för de som behöver bostäder just nu”.
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT

Men vad Khashayar Farmanbar ska ägna sig åt på heltid är ännu inte klart. Som statsråd är det möjligt att få avgångsersättning i upp till ett år. Ersättningen minskar med andra inkomster.

Den tidigare energiministern hoppas ha en operativ roll klar till sommaren, inom teknik, energi eller gränslandet däremellan.

– Här finns oerhört många verksamheter och intresset för de här frågorna ökar med den gröna omställning som pågår, säger han.

Nämnda personer

Khashayar Farmanbar

Entreprenör
Fil. kand datavetenskap (Luleå tekniska uni., 2000) och kandidatexamen industriell marknadsföring (Luleå tekniska uni., 2003)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00