EU:s svar på USA:s gröna gräddfil – Svenskt Näringsliv ser flera vinster

Under torsdagen kan ytterligare steg tas för att ta fram EU:s svar på det amerikanska IRA-stödet till gröna tekniker. Från Svenskt Näringsliv ses tillståndsprocesslättnaderna som ett välkommet steg, men det finns samtidigt farhågor för nya administrativa hinder.

Efter att ha pressats från flera håll att lägga fram ett svar till USA:s gröna subventioner, kan kommissionens ordförande nästan pusta ut. I alla fall i första rundan.<br>
Efter att ha pressats från flera håll att lägga fram ett svar till USA:s gröna subventioner, kan kommissionens ordförande nästan pusta ut. I alla fall i första rundan.
Foto: Christophe Licoppe/EU-kommissionen
Jacob Hederos

Frihandelsivrarna har en relativt tung uppförsbacke när det kommer till styrmedel för stunden. Dels för att det ser tufft ut att kunna få till fler ingångar för europeiska producenter att ta del av USA:s stödpaket IRA på lika villkor, dels för att de europeiska regelverken nu också ses som att de sätter upp spärrar mot andra producenter.

I det senare steget kan ytterligare ramar klarna under torsdagen, när EU-regeringarna kan sätta ner foten om sin hållning till den så kallade nettonoll-akten, NZIA.

Där har det bland annat från den större solenergibranschen rests kritik mot att det både i EU-parlamentets och rådets föreslagna position ser ut att sättas upp hinder för att kunna kvalificera sig till bland annat offentliga upphandlingar och auktioner om du inte har en hemvist för produktionen i Europa.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00