EU vill ha ökad återanvändning av vatten

KOMMISSIONENS PLAN. Försenade vattenförslag förväntas landa på lagstiftarnas bord i december. Dessutom ska ett nytt förslag om gastillförseln i EU presenteras, enligt EU-kommissionens nya arbetsprogram.

Foto: Etienne Ansotte © European Union , 2017
Jacob Hederos

EU-kommissionen planerar att lägga fram 26 initiativ under den närmsta tiden, visar nästa års arbetsprogram som nyligen presenterades. 

På energi-, klimat- och miljöområdet läggs är de flesta lagförslagen kopplade till cirkulära ekonomi-paketet, som annars omfattar framför allt avfallslagstiftning. Utöver de tidigare förslagen från år 2015 så har kommissionen under en längre tid även haft planer på att dels göra om lagstiftningen för vattenkvaliteten i EU, samt att även skapa gemensamma regler för att öka återanvändningen av vatten. Just förslaget till en förordningen om återanvändning av vatten har väntat sedan år 2012 på att läggas fram, men trycket har ökat i och med att frågan om vattenbrist stigit på den politiska agendan.
– Vi är väldigt försiktiga med att lägga fram nya förslag eftersom vi inte vill överreglera. Men vi har sett att våra vattentillgångar behöver behandlas bättre och tror på en europeisk lösning, säger Enrico Brivio, talesperson för miljöfrågor på kommissionen till Altinget.

Anledningen till behovet av en EU-lösning sägs bland annat vara marknadsmässigt, då exempelvis jordbruksprodukter som bevattnas med återanvänt vatten emellanåt har det svårare att ta sig in på andra marknader.
Hur kommer det sig att ni lägger fram ett förordningsförslag?
– Det är bättre än ett direktiv denna gång eftersom reglerna då inte behöver implemeteras i alla länder, utan bara i de som vill använda sig av möjligheterna att återanvända mer vatten, säger Enrico Brivio och fortsätter:
– Vi kan inte berätta så mycket mer innan förslagen presenteras, tidigast i december.

Förslag ska bemöta Nord Stream-diskussion

Ett annat av de nya förslagen som ska presenteras rör gemensamma regler för hur tillträdet till gasnätverket i unionen ska se ut. Frågan, som är större på kontinenten, berör bland annat hur rysk gas som står för nära hälften av uppvärmningen i unionen ska komma in på marknaden. Sedan tidigare har EU-kommissionen pekat på att enskilda medlemsländers åtgärder kan få stora effekter på andra medlemsländers energisäkerhet. I exempelvis fallet Nord Stream 2 har det pågått intensiva diskussioner om effekterna för östra Europa, när transporterna framöver kan runda länderna där.

Färre förslag skrotas

Det behövs ytterligare ansträngningar för att komma i mål på ett antal områden, enligt EU-kommissionen. Bland annat just på cirkulär ekonomi-området. Avfallspaketet ligger tillsammans med 66 andra förslag i pipeline som prioriterade initiativ inför nästa år.

Vi är väldigt försiktiga med att lägga fram nya förslag eftersom vi inte vill överreglera

Enrico Brivio
Talesperson, EU-kommissionen

Kommissionen har också rätten att dra tillbaka förslag, men jämfört med den stora slakten av förslag i inledningen av Junckers ledning, då mer än 100 förslag skrotades, så är det en mer blygsam skara som hamnar i papperskorgen denna gång. 

Ett av de tolv förslag där det planeras en så kallad Refit-översyn är det som berör hur fisket ska övervakas inom unionen. Kommissionen ska även se över vilka åtgärder som behövs för att göra det lättare att följa upp hur medlemsländerna arbetar med att nå målen inom den gemensamma miljölagstiftningen.

Dokumentation

CIRKULÄRA EKONOMI-PAKETET

  • Det cirkulära ekonomi-paketet, med förslag kring bland annat förpackningsmaterial, avfallshantering och farligt avfall, presenterades år 2015. Paketet har kritiserats då stora delar bestod av förslag som först dragits tillbaka av Junckerkommissionen, för att senare komma ut igen med lägre ambitioner kring bland annat återvinning. Just nu väntar bland annat förslaget kring avfallsmålen på att ministerrådet ska komma överens, innan slutliga förhandlingar mellan lagstiftarna kan inledas.
  • Enligt kommissionen kan upp till tre miljoner jobb skapas till följd av förslagen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00