EU-krav underlättar inte utbyggnaden av vindkraft till havs

Statsminister Ulf Kristersson är intresserad av att se på den danska modellen för att underlätta för havsvindsutbyggnad. Han får dock inte särskilt mycket draghjälp av de EU-regler som just nu stöps om för att pressa medlemsländerna att öka utbyggnadstakten.

En av få - Lillgrunds vindkraftspark utanför Klagshamn i Skåne.<br>
En av få - Lillgrunds vindkraftspark utanför Klagshamn i Skåne.
Foto: Eon
Jacob Hederos

Behovet av ny fossilfri elproduktion är omfattande, och alla vägar dit är välkomna, lyder den uttalade linjen hos det nya regeringssamarbetet. Statsminister Ulf Kristersson anser bland annat att Sverige bör titta mer på hur grannländerna arbetar för att stimulera utbyggnaden av vindkraft till havs.

– Jag hörde häromdagen att planeringsförutsättningarna för havsbaserad vindkraft är mycket, mycket bättre och snabbare i Danmark, till exempel, än vad de är i Sverige. Det är ett skäl för att titta på vad vi kan göra för att snabba på processerna. Så jag tror att man ska titta på allt som nu ökar förutsättningarna att öka produktionen, sade Ulf Kristersson vid en presskonferens om ändrade regler för kärnkraften på onsdagsmorgonen.

Men att närma sig den danska modellen, där kortfattat staten pekar ut områden där tillståndsprövningen är klar och producenterna sedan får buda om platserna, skulle innebära en relativt stor omstrukturering av den befintliga miljöprövningsprocessen i Sverige.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00