Erik Brandsma blir vd för Sveaskog

Sveaskogs styrelse har hittat en ny vd för bolaget. Det blir Erik Brandsma, tidigare generaldirektören för Energimyndigheten och vd:n för Jämtkraft, som ska leda den statliga skogsjätten framåt.

Ny skogs-vd. Erik Brandsma.
Ny skogs-vd. Erik Brandsma.Foto: Energimyndigheten
Johanna Alskog

Erik Brandsmas cv skvallrar främst om en karriär inom energisektorn. Förutom åren som gd på Energimyndigheten och tiden som vd för Jämtkraft, har Brandsma även arbetat på både Vattenfall och Eon. Men i botten har Erik Brandsma en utbildning som skogsingenjör, en utbildning som sannolikt kommer till pass när han nu ska ta plats i vd-stolen på statliga Sveaskog.

Styrelseordförande Eva Färnstrand säger i ett pressmeddelande att det är en glad styrelse som välkomnar Brandsma.

– Han har en lång erfarenhet av att leda verksamheter i förändring och ett starkt engagemang för hållbarhet. Erik Brandsma har just den erfarenhet som krävs för att leda den fortsatta implementeringen av den långsiktiga inriktning som offentliggjordes i våras, Sveaskogs program för hållbart skogsbruk, säger Eva Färnstrand i pressmeddelandet.

Fick gå från förra jobbet

Jag har varit väldigt utvecklande. Nu vill man ha en lite mer förvaltande vd. Det är väl lite läskigt när det händer för mycket.

Erik Brandsma till Altinget när han fick gå från vd-jobbet på Jämtkraft
Brandsma arbetade senast som vd för Jämtkraft, men fick sparken i våras efter oenigheter med styrelsen om styrningen av bolaget.

– Jag har varit väldigt utvecklande. Nu vill man ha en lite mer förvaltande vd. Det är väl lite läskigt när det händer för mycket, sade Erik Brandsma till Altinget i en intervju med anledning av avskedet.

Erik Brandsma säger nu i pressmeddelandet från Sveaskog att han är imponerad av "engagemanget, kompetensen och stoltheten som finns i bolaget".

– Jag ser det som en fantastisk utmaning att tillsammans med alla kollegor få driva utvecklingen mot ett hållbart skogsbruk. Det är en mycket viktig uppgift att leda Sveaskog i en omställning där vi framtidssäkrar verksamheten och jag ser att alla mina tidigare erfarenheter har bidragit till att rusta mig för detta spännande uppdrag, säger Erik Brandsma.

Sveaskogs förra vd Hannele Arvonen och styrelsen kom inte överens och hon fick lämna bolaget i januari i år. Sedan dess har Per Matses varit tillförordnad vd. Han kommer att gå i pension när Erik Brandsma tillträder i januari 2022.

Läs också

Nämnda personer

Erik Brandsma

Vd Sveaskog
Master i naturresursförvaltning (Simon Fraser University, 1991)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00