Erik Brandsma blir kommunal energi-vd

NYTT JOBB. Erik Brandsma tackade nyligen ja till ytterligare tre år som generaldirektör för Energimyndigheten, men väljer nu att göra något helt annat. I maj börjar han som vd för kommunägda energibolaget Jämtkraft.

Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma tackar för det statliga kaffet och går nu vidare till ett kommunalt energibolag, Jämtkraft.
Energimyndighetens generaldirektör Erik Brandsma tackar för det statliga kaffet och går nu vidare till ett kommunalt energibolag, Jämtkraft.Foto: Energimyndigheten
Johanna Alskog

Med hans bakgrund och personlighet är jag övertygad om att han, tillsammans med alla medarbetare, kommer att fortsätta utveckla Jämtkraft i den riktning som behövs för att bidra till omställningen till ett hållbart samhälle.

AnnSofie Andersson (S), styrelseordförande för Jämtkraft och kommunstyrelsens ordförande i Östersund

Tisdagen denna vecka är Erik Brandsmas sista dag på jobbet som generaldirektör för Energimyndigheten i Eskilstuna. Efter sex år som myndighetschef har han beslutat att återvända till näringslivet, trots att

Dokumentation

Vd för 19 vattenkraftverk

Erik Brandsma är utbildad skogsingenjör från Nederländerna och Kanada. Han har haft flera internationella uppdrag inom hållbar utveckling, bland annat för FN och OECD.

Jämtkraft AB har 401 anställda och ägs till 98 procent av Östersunds kommun, 1 procent av Krokom och 1 procent av Åre.

I bolagets elproduktion finns en hög andel vattenkraft. Bolaget äger 19 stycken kraftstationer, 17 i Jämtland och 2 i Norge.

Erik Brandsma efterträder vd:n Anders Ericsson som går i pension.

Zofia Lublin blir tillförordnad generaldirektör för Energimyndigheten i väntan på att regeringen rekryterat en ny chef till myndigheten.


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00