Energimyndighetens spåkula: Stort elbehov och ett myller av osäkerheter

Om Tidöavtalets energipolitik genomförs kommer det att påverka det svenska energisystemet i decennier, enligt Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén. Men trots det har myndigheten inte kunnat ta hänsyn till Tidöpolitiken i sin nya långsiktiga energiscenarier med sikte på år 2050.

De senaste åren har ett stort antal industrisatsningar aviserats, som H2 Green Steel-etableringen i Boden. Flera med ett stort elbehov, säger Energimyndighetens Robert Andrén.
De senaste åren har ett stort antal industrisatsningar aviserats, som H2 Green Steel-etableringen i Boden. Flera med ett stort elbehov, säger Energimyndighetens Robert Andrén.Foto: H2 Green Steel, Energimyndigheten
Johanna Alskog

Energisystemet och dess framtida utveckling är inte bara ett omfattande område, utan dessutom ett område där det nu sker stora förändringar på kort tid. Det illustrerar inte minst Energimyndighetens nya rapport med långsiktiga scenarier – som sträcker sig tre decennier framåt – scenarier som skiljer sig åt jämfört med förra rapporten som kom för två år sedan.

Skillnaderna i elbehovet är den stora skillnaden jämfört med 2021 års scenarier, enligt Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén.

– Det som var det högre elektrifieringsscenariet i rapporten för två år sedan, är det som i dag är det lägre. Scenariet över vart det kan ta vägen är otroligt mycket högre, det är nästan en fördubbling. De senaste två åren är det ett stort antal aviserade industrisatsningar som har lanserats, alla med ett stort elbehov, säger han till Altinget.

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här.
0:000:00