Energibesparingar ryker i skuggbudgetarna

Stigande elpriser har gett nytt bränsle åt energidebatten och partierna tävlar om att lyfta olika lösningar på problematiken. Men samtidigt som förslagen haglar på utbudssidan, är det mer tunnsått på förslag som syftar till energibesparing.

Näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered oroas inte för det nationella energieffektiviseringsmålet. Däremot är inte han inte lika förtjust i vad ett skärpt EU-mål kan innebära på området. <br>
Näringsutskottets ordförande Lars Hjälmered oroas inte för det nationella energieffektiviseringsmålet. Däremot är inte han inte lika förtjust i vad ett skärpt EU-mål kan innebära på området.
Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT
Jacob Hederos

Det stora flaggskeppet i regeringens energibesparingspolitik i monetära termer –  stödet för energieffektivisering i flerbostadshus – stöter samtidigt på patrull hos samtliga partiers skuggbudgetar med undantag för Vänsterpartiet.

– Vi tror generellt inte på bostadssubventioner, säger Rickard Nordin, C:s energipolitiska talesperson till Altinget och fortsätter:
– De där åtgärderna är lönsamma, det är ju fastighetsägare som borde göra dem oavsett.

Stödet, som är en omstöpning av ett tidigare mindre lyckat stöd, har redan från start haft lite svårt att lämna startgroparna. Stödet kunde först börja sökas den 1 oktober iår, och nu är planen reviderad till att stödet ska löpa på fram till 2024, istället för som i tidigare plan 2023.