Endast (L) vill röra lantbrukets dieselsubventioner

BUDGETMOTIONER. Nivån på lantbrukets dieselskatt är en känslig fråga för de borgerliga partierna och Sverigedemokraterna. Endast Liberalerna vill ta bort lantbrukets dieselsubventioner.

Synen på nivån på jordbrukets dieselskatt skiljer sig åt mellan partierna.
Synen på nivån på jordbrukets dieselskatt skiljer sig åt mellan partierna.Foto: Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Centerpartiet deklarerar sin budgetmotion att det måste bli färre undantag från koldioxid- och energiskatten, eftersom undantagen minskar den miljöstyrande effekten. Därför föreslår partiet att nedsättningen på koldioxid- och energiskatt på diesel i gruvindustrin avskaffas. Men när det kommer till lantbrukets subventioner på diesel så står bondepartiet Centern inte längre kvar på riktigt samma plats, utan föreslår att lantbruket tvärtom ska få ytterligare sänkt skatt på diesel, totalt 200 miljoner kronor per år.

Även Sverigedemokraterna värnar det krisande lantbruket och ser dieselskatten som ett sätt att underlätta böndernas ekonomi. Men partiet anser inte att 200 miljoner extra i återbetalning till lantbrukarna är nog, utan anser att drygt 1,5 miljard av dieselskatten ska återföras till jord- och skogsbruket. Sverigedemokraterna vill också stärka mjölkbönderna genom att införa ett bidrag för betande mjölkkor: 1 000 kronor per mjölkko och år.

Moderaterna vill tillfälligt sänka dieselskatten för lantbruket, men med en lägre summa än både Centern och Sverigedemokraterna: 170 miljoner kronor.

Även KD ger kobidrag

Även Kristdemokraterna har ett förslag om ersättning till mjölkbönderna som ska utgå per djur, även här cirka 1 000 kronor per ko, däremot föreslår partiet inga ändringar vad gäller dieselskatten.

Dieselsubventionerna inom jordbruket bör också successivt avskaffas och en europeisk flygskatt måste införas.

ur Liberalernas budgetmotion

Det enda partiet som föreslår att dieselsubventionerna till jordbruket ska avskaffas är Liberalerna som hänvisar till klimatavtalet från Paris som understryker vikten av att avskaffa olika former av subventioner och stöd till fossila bränslen. Nästa år ska nedsättningarna minskas med 800 miljoner kronor, enligt partiets budgetmotion. Även subventionerna till gruvindustrin ska bort, enligt partiet. Totalt ger de minskade subventionerna 1,1 miljard kronor extra till statskassan.

Liberalerna vill höja bensinskatten

Regeringens höjning av bensinskatten och en indexering av bränsleskatten får stöd från Liberalerna som kallar det "rimligt". Sverigedemokraterna motsätter sig en höjning av bensinskatten, det gör även Moderaterna.

De borgerliga partierna och Sverigedemokraterna vill alla minska relativt mycket på anslagen till skydd av skog, även anslaget till klimatinvesteringar ligger pyrt till om oppositionen får bestämma över miljöbudgeten.

C vill ha bredare kemikalieskatt

Ett förslag från regeringen som tas emot med något större entusiasm är kemikalieskatten. Den säger visserligen Sverigedemokraterna nej till och Moderaterna anser att den bör se annorlunda ut. Men Liberalerna ställer sig bakom skatten. Centerpartiet beklagar att införandet av skatten dröjer och att den borde göras bredare. Centern vill också ha en kemikalieskatt på kläder och skor, 75 kronor per kilo för kläder och skor med farliga ämnen. Kristdemokraterna har föreslagit en råvaruskatt på textilier: 10 000 kronor per ton.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00