Ditt verktyg för att hålla koll på miljölagstiftningen

NYTTA. Altinget hjälper dig hitta rätt och spåra lagförslag i den snåriga beslutsdjungeln. Ett verktyg för dig som sysslar med politisk påverkan eller som bara vill ha bra koll på vad som händer i sakpolitiken.

Altinget rapporterar om sakpolitik inom flera olika politikområden. 

Sakpolitik handlar i grund och botten om att stifta lagar. Altinget har därför byggt en databas där de senaste årens förslag och beslut som leder fram till lagändringar finns med. Vi kallar det för Beslutskedjan. Du som prenumerant har tillgång till hela databasen.

Så fort ett nytt steg i någon av alla beslutskedjor tas av regering eller riksdag hamnar det i databasen. Dessutom kopplar vi successivt till artiklar och debattartiklar som skrivs i ämnet. Det gör att du som användare direkt får överblick var i lagstiftningen ett ärende ligger men också hur reaktionerna på förslaget har varit.

Exempel ur miljöpolitikens beslutskedja

Följ exempelvis hela kedjan i regeringens arbete med att främja biobränsle för flyget. Utredningen tillsattes i februari förra året och i mars i år lämnade utredaren Maria Wetterstrand över sina förslag till regeringen. Altinget Miljö&Energi har bland annat skrivit om reaktionerna på förslaget samt om varför Maria Wetterstrand är ett ovanligt val av utredare.

Ett annat exempel är sanktioner mot otillåtna avfallstransporter, där Altinget Miljö&Energi skrivit om den lagrådsremiss som regeringen nyligen lade fram – utifrån en promemoria från januari år 2017.

Översikt och detaljer

När du gått in på en enskild beslutskedja finns det korta sammanfattningar för varje steg i beslutsprocessen. Men vill du läsa mer i detalj om förslaget eller olika reaktioner på förslaget så går det såklart att klicka sig vidare till grunddokumenten eller till artikeln i sin helhet.  

Beslutskedjan hjälper dig att:

  • Hålla koll på viktiga datum – I beslutskedjans överskådliga vy samlas till exempel sista datum för utredaren att redovisa uppdraget och sista datum att svara på remissen.
  • Hålla dig uppdaterad om ett specifikt ärendet – med utdrag från regeringen och riksdagens sammanfattningar samlade på samma ställe får du snabbt en överblick över det som rör dig.
  • Bevaka omvärldens reaktioner – Eftersom Altingets egna journalistik ofta är kopplade direkt till särskilda lagstiftningsprocesser länkas relevant journalistik direkt till en beslutskedja. Det gör det möjligt för dig som användare att snabbt bilda dig en uppfattning om vad relevanta aktörer sagt, gjort och tyckt om ett specifikt förslag. Även debattartiklar som berör ett lagförslag är kopplade till beslutskedjan.
  • Snabbt hitta vad du behöver – Genom sökfunktionen kan du avgränsa sökresultaten efter tid, område och var i lagstiftningsprocessen ärendet befinner sig.

Forrige artikel Karin Karlsbro (L) vill se djupare klimatsamarbete Karin Karlsbro (L) vill se djupare klimatsamarbete Næste artikel De vinner Miljömålspriset 2019 De vinner Miljömålspriset 2019