"Detta är den stora klimatfrågan"

INTERVJU. Vad som händer med Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet är en global angelägenhet, men reduceras i Sverige till en fråga om det parlamentariska läget. Det anser Annika Jacobson, chef för Greenpeace som i två års tid har haft sitt kampanjfokus på Vattenfall och brunkolen.

Om ungefär en månad kommer klimataktivisterna att strömma till Vattenfalls brunkolsanläggningar i Lausitz för att demonstrera och genom civil olydnad hindra verksamheten. Det är en del i den globala klimatkampanjen Break free from fossil fuels som genomförs samtidigt i tolv olika länder över hela världen.

Vid det laget bör det stå klart för de tusentals tillresta aktivisterna i Lausitz vilket bolag de ska rikta sin uppmärksamhet mot: svenska statliga Vattenfall eller tjeckiska bolaget EPH, det bolag som pekas ut som en potentiell köpare av Vattenfalls tyska brunkolsverksamhet, enligt nyhetsbyrån Reuters. Redan mot slutet av denna vecka ska Vattenfall kunna presentera ett upplägg för en – minst sagt kontroversiell – affär, enligt Reuters källor.

För miljöorganisationen Greenpeace är läget solklart. Det vore fullkomligt orimligt av svenska regeringen att sälja till EPH.

Login