Debatt

Debatt: "Modernisera strandskyddet"

DEBATT. Strandskyddsreglerna måste moderniseras och anpassas bättre efter såväl djur och natur som efter människor. Ett exempel är det extra hinder som dagens strandskyddsregler innebär för just hästnäringen, skriver riksdagsledamot Lotta Finstorp (MP).

Riksdagsledamot Lotta Finstorp (M) anser att dagens strandskyddsregler utgör ett särskilt hinder för hästägare.
Riksdagsledamot Lotta Finstorp (M) anser att dagens strandskyddsregler utgör ett särskilt hinder för hästägare.Foto: Moderaterna
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Av: Lotta Finstorp (M)
Riksdagsledamot, Mellösa

Strandskyddet gäller vanligtvis 100 meter från strandkanten och i vissa fall kan gränsen sträcka sig hela 300 meter. Skyddet finns kring de flesta stränder, men det finns undantag runt om i landet. I dag finns tyvärr flertalet situationer där tillämpningen av strandskyddsreglerna stjälper mer än de hjälper.

Hinder för hästar

Ett tydligt exempel är att hästar hindras från att kunna beta vissa marker i närheten av vattendrag, hav och sjöar. Anledningen till detta är att hästar inte klassas som lantbruksdjur och att de då inte tillåts vara på samma mark som exempelvis kor. Detta är också anledningen till varför jag valt att ställa miljöminister Karolina Skog (MP) till svars i en debatt kring ämnet. Jag har frågat henne och regeringen varför de inte agerar i frågan och det ska bli intressant att se på vilket vis hon och den rödgröna regeringen väljer att svara.

Hästnäringen måste värnas

I dag finns cirka 360 000 hästar i Sverige. Vilka hästägare önskar bo och verka på landsbygden med regler som hindrar just hästar? Ytterst få skulle jag säga. Vi behöver värna hästägare och alla inom hästnäringen. De skapar jobb och bidrar till välfärden precis som jordbruksföretagare gör. Närmare bestämt så uppgår den samhällsekonomiska omsättningen från hästnäringen till 46 miljarder kronor per år och som ett resultat jobbar cirka 30 000 personer heltid inom branschen. Alla jobb är viktiga och fler behövs för ett bättre Sverige.

Reglerna bidrar till bostadsköerna

Vilka hästägare önskar bo och verka på landsbygden med regler som hindrar just hästar? Ytterst få skulle jag säga.

Något som ytterligare förstärker behovet av en översyn av dagens strandskyddsregler är det skrikande behovet av bostäder som är mycket akut över stora delar av landet. De flesta är överens om att det behövs byggas mer och dessutom snabbare än vad som görs i dag. Bostadsköerna ringlar fram likt sovjetiska brödköer i både små och stora städer. En bidragande orsak till bostadskrisen är det regelkrångel som existerar. Regeringen bör se till de utmaningar som finns i dagsläget och våga förnya strandskyddsreglerna så att dessa fungerar i ett land som växer.

En undersökning gjord av Stockholms handelskammare har visat att närmare ett av fem företag i Stockholm har misslyckats med att rekrytera personal just på grund av bostadskrisen. De säger att det handlar om minst 8 000 rekryteringar som inte blivit av. Detta är ett bottenbetyg och helt oacceptabelt.

Strandskydd för djur, natur och människor

Vi moderater anser att strandskyddsreglerna är viktiga men att de måste göras mer ändamålsenliga. Det är vår uppgift som politiker att se till att lagstiftning och regler värnar både människor, djur och natur. Regeringen saknar politik för landets utmaningar, därför krävs en moderatledd alliansregering som har en plan för ett starkare Sverige med miljöhänsyn.

Dokumentation

Debatt om strandskyddet i riksdagen

Läs Lotta Finstorps (M) interpellation till miljöminister Karolina Skog (MP): Hästnäringen och strandskyddsreglerna Interpellation 2016/17:256

Miljöminister Karolina Skog och Lotta Finstorp kommer att mötas i en interpellationsdebatt i riksdagen den 14 februari.

Vill du delta i debatten? Kontakta debattredaktör Ola Hjalmarsson på [email protected]


Nämnda personer

Lotta Finstorp

Landshövding i Norrbottens län, tidigare riksdagsledamot (M)
Socionom (Högskolan i Örebro, 1982)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00