Danskpolsk gasledning kryssar mellan minor och vrak

INTERNATIONELLT. Tumlare, kemiska stridsmedel, okända vrak och saltvattenströmmar. Det finns mycket som Danmark och Polen bör ta hänsyn till om de drar en gasledning genom svenska vatten, enligt de svenska myndigheterna.

Ljudkänsliga tumlare och okända vrak. Det finns mycket att ta hänsyn till under vattenytan för den planerade danskpolska gasledningen, en ledning som kan komma att gå genom svensk ekonomisk zon.
Ljudkänsliga tumlare och okända vrak. Det finns mycket att ta hänsyn till under vattenytan för den planerade danskpolska gasledningen, en ledning som kan komma att gå genom svensk ekonomisk zon.Foto: Pixabay
Johanna Alskog

Länsstyrelsen Skåne gör bedömningen att anläggandet av den planerade gasledningen utgör en sådan åtgärd som på ett betydande sätt kan påverka miljön i området. Arbetena kommer därför i svensk ekonomisk zon, utöver prövning enligt kontinentalsockellagen, även att kräva en prövning enligt Natura 2000.

ur yttrandet från Länsstyrelsen i Skåne

Det bästa vore om Energinet i Danmark och Gaz-System S. A. i Polen lät bli att bygga Baltic Pipe, den planerade gasledningen för naturgas från norska Nordsjön till Danmark och Polen. Det konstaterar

Dokumentation

Baltic Pipe Project

  • Är ett infrastrukturprojekt med målet att skapa en ny förbindelse för gasleveranser på den europeiska marknaden.
  • Ledningen ska transportera gas från Norge till Danmark och Polen samt till slutanvändare i grannländerna. Samtidigt kommer ledningen kunna leverera gas från Polen till de danska och svenska marknaderna.
  • Projektet utvecklas i samarbete mellan det danska stamnätsföretaget för el och gas Energinet, och det polska transmissionsnätsföretaget för gas GAZ-SYSTEM S.A.
  • Det slutliga investeringsbeslutet kommer att tas av GAZ-SYSTEM och Energinet under 2018. Enligt tidsplanen ska gasledningen tas i drift i oktober 2022.
  • En av de viktigaste delarna av projektet är en högtrycksgasledning mellan Danmark och Polen i Östersjön.
  • Det finns två möjliga sträckningar. Båda sträckorna går genom de danska och polska havsområdena och dessutom genom den tyska eller svenska, ekonomiska zonen. Båda varianterna kommer att övervägas utifrån miljömässiga-, tekniska- och socioekonomiska aspekter.

Källa: Baltic Pipe Project


Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00