Danska regeringen vill sänka klimatmål

KLIMAT. Danmarks nya regering vill sänka klimatambitionerna. Den förra regeringens uppsatta mål om 40 procents utsläppsminskning till år 2020 är för dyrt för näringslivet, anser energi- och klimatminister Lars Christian Lilleholt.

Morten ØyenKasper Kaasgaard

Danmarks nya minoritetsregering anser att de nuvarande klimatambitionerna att sänka utsläppen med 40 procent är för högt satta. De beslut och åtgärder som redan har gjorts är fullt tillräckliga, enligt Lars Christian Lilleholt, energi- och klimatminister i den danska regeringen som består av högerpartiet Venstre. Enligt danska Energistyrelsens senaste prognos kommer åtgärderna att leda till en utsläppsminskning på 37 procent år 2020, jämfört med utgångsåret 1990.

– En 40-procentig utsläppsreduktion är inte vår politik. Det skulle bli mycket dyrt för det danska samhället att nå den målsättningen, och därför ingår inte målet i våra övervägningar. Vi anser att når vi 37 procent, så är det riktigt bra, säger Lars Christian Lilleholt.

Ris och ros från andra partier

Minoritetsregeringens stödparti, Dansk folkeparti, mottar beskedet från regeringen med öppna armar.

 – Vi var mycket skeptiska till den gamla regeringens strävan att nå 40 procent och fruktade att det skulle bli mycket dyrt att nå ända fram. Det gläder mig med en regering som ser mer pragmatiskt och realistiskt på det, säger Dansk folkepartis klimat- och energitalesperson Mikkel Dencker.

Ska den nya minoritetsregeringen lyckas få igenom en ändring av klimatmålet, kommer de Konservativa att få en nyckelroll i förhandlingarna. Partiet var dock med i uppgörelsen om 40 procentsmålet. Partiets nya klimat- och energitalesperson Mette Abildgaard har ännu inte velat kommentera Lilleholts utspel.

Socialistiskt folkeparti kallar förslaget för oansvarigt.

– Det är oansvarigt, för det kommer inför det avgörande klimattoppmötet i Paris i december. Danmark är ett föregångsland, och ett bakslag kommer att bli uppmärksammat, säger partiledare Pia Olsen Dyhr.

Dokumentation

Sveriges mål för utsläppen av växthusgaser är en minskning på 40 procent jämfört med år 1990.



E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00