Dansk klimatminister ser hopp trots dystra besked

INTERVJU: Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel kommer med dystra slutsatser om klimatet, men det är inte för sent att göra något, säger Danmarks klimat- och energiminister Rasmus Helveg Petersen. Rapporten slår fast att det definitivt är vi människor som ligger bakom klimatförändringarna.

Flera av världens vassaste klimatforskare har samlats i Köpenhamn den här veckan för att färdigbehandla den femte huvudrapporten från IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change.

En av rapportens slutsatser är att klimatförändringarna huvudsakligen orsakas av mänsklig påverkan. Det är första gången en FN-rapport säger det reservationslöst, och det gläder den danske klimat- och energiministern Rasmus Helveg Petersen från Radikale Venstre.

– Nu kan man inte längre förneka att det här är frågan om naturvetenskap. Man kan inte längre säga att det här är något som är påhittat. Klimatförändringarna är ett faktum och de är orsakade av oss människor, och vi kan göra något åt dem. Det är den grund vi får här i Köpenhamn, säger han.

Login