Dansk klimatminister ser hopp trots dystra besked

INTERVJU: Den senaste rapporten från FN:s klimatpanel kommer med dystra slutsatser om klimatet, men det är inte för sent att göra något, säger Danmarks klimat- och energiminister Rasmus Helveg Petersen. Rapporten slår fast att det definitivt är vi människor som ligger bakom klimatförändringarna.

Danmarks klimat-
och energiminister Rasmus Helveg Petersen. 
Danmarks klimat- och energiminister Rasmus Helveg Petersen. Foto: FOTO: Ulrik Jantzen
Kasper Kaasgaard

Vi kan hålla kvar det på en nivå som inte är dramatiskt mycket värre än det vi har i dag, om vi ändrar vårt   beteende – radikalt.”    

Rasmus Helveg Petersen, Danmarks klimat- och energiminister
Fakta
FAKTA
IPCC står för Intergovernmental Panel on Climate Change och är ett forskningsorgan under FN. Huvudrapporten från IPCC är den femte i sitt slag.

Den består av tre delrapporter, som behandlar forskningen bakom klimatförändringarna, effekterna av klimatförändringar, möjligheten att anpassa sig till dem samt hur man kan motverka klimatförändringarna.
  
I rapporten presenteras tre scenarion över hur mycket som måste göras för att stoppa specifika temperaturhöjningar. Det bästa scenariot ger en höjning på mellan 0,9 och 2,3 grader år 2100, jämfört med tiden före industrialiseringen. I det värsta exemplet, där inget görs, stiger temperaturen under samma period med mellan 3,2 och 5,4 grader.  

För att uppfylla det bästa scenariot ska världen ha ett negativt CO2-utsläpp från omkring år 2070. Vi ska alltså ta mer CO2 ur atmosfären än vad vi släpper ut. Sammanlagt är rapporterna på mer än 6 000 sidor. Efter mötet ska de mynna ut i en rapport på 130 sidor och en sammanfattning på 30 sidor.  
– Fakta från IPCC

Flera av världens vassaste klimatforskare har samlats i Köpenhamn den här veckan för att färdigbehandla den femte huvudrapporten från IPCC – Intergovernmental Panel on Climate Change.

En av rapportens slutsatser

Altinget logoMiljö och Energi
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget miljö och energi får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
0:000:00