C, KD och M: Gör det kriminellt att slänga en fimp

NEDSKRÄPNING. Fimpar och prillor på gator och torg stör politikerna på högerkanten. Från Centern, Moderaterna och Kristdemokraterna kommer förslag om att även en ensam fimp ska ge böter. 

De kristdemokrater, centerpartister och moderater som upprörs över mängden slängda cigarettfimpar och snusprillor har statistiken helt på sin sida. I större tätorter står fimpar för nästan 65 procent av allt skräp och snus för drygt 14 procent, enligt Håll Sverige rents senaste mätning.

Kristdemokraterna tycker det är dags för en skärpning mot rökarnas ovana att låta fimpen falla till marken. I sin följdmotion på miljöbudgeten skriver partiet att även fimpar ska inkluderas i skräpboten, det vill säga att en slängd fimp också ska ge böter, vilket inte är fallet i dag.

– Det är otroligt många fimpar på marken. Frågan är så klart vilken åtgärd som verkligen har verkan på nedskräpningen, men oavsett är det inte bra med alla fimpar som slängs, säger Kristdemokraternas miljöpolitiska talesperson Kjell-Arne Ottosson till Altinget och tillägger:

Login