Om  
Carl-Oskar Bohlin
Annika Hirvonen
Hanna Gunnarsson

Bohlin KU-anmäls efter telefonsamtal till energi-gd

Carl-Oskar Bohlins (M) agerande i samband med att en klimataktivist på Energimyndigheten blev av med jobbet har fått Miljöpartiet och Vänsterpartiet att KU-anmäla ministern.

"Frågan tangerar stora viktiga saker som självstyrande myndigheter, enskilda ärenden, förenings- och yttrandefrihet", säger Hanna Gunnarsson (V) till DN om KU-anmälan mot Carl-Oscar Bohlin (M).
"Frågan tangerar stora viktiga saker som självstyrande myndigheter, enskilda ärenden, förenings- och yttrandefrihet", säger Hanna Gunnarsson (V) till DN om KU-anmälan mot Carl-Oscar Bohlin (M).Foto: Jessica Gow/TT
Johanna Alskog

Energimyndigheten valde nyligen att avbryta en säkerhetsklassad provanställning i samband med att tidningen Fokus ställde frågor kring den anställdes engagemang i klimatrörelsen Rebellmammorna.

När artikeln publicerades ringde ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), upp generaldirektör Robert Andrén för att informera sig ”om läget”. Han skrev även om samtalet på twitter.

Nu anmäler Vänsterpartiet och Miljöpartiet ministern till konstitutionsutskottet, skriver Dagens Nyheter.

– Vi vill att KU ska titta på det här för att se om något skett på ett otillbörligt sätt. Frågan tangerar stora viktiga saker som självstyrande myndigheter, enskilda ärenden, förenings- och yttrandefrihet, säger Hanna Gunnarsson, V-ledamot i försvarsutskottet, till DN.

MP: Var går gränsen?

Annika Hirvonen, gruppledare för MP, anser att det finns anledning för KU att granska om Bohlin överträtt gränsen för ministerstyre.

– Vi tycker det är väldigt angeläget att KU granskar det här ärendet för att klarlägga var gränsen egentligen går för hur en minister får agera mot en myndighet, som dessutom inte är på ens eget departement, säger hon till DN och syftar på att ansvaret för Energimyndigheten ligger på energi- och näringsminister Ebba Busch (KD).

Att Bohlin ringde till generaldirektör Robert Andrén först efter att rebellmamman blivit av med sin anställning anser inte Annika Hirvonen är ett tillräckligt argument för att det inte skulle röra sig om ministerstyre.

Läs också

Nämnda personer

Carl-Oskar Bohlin

Minister för civilt försvar (M)
Juridik (Uppsala uni., 2011)

Annika Hirvonen

Förste vice gruppledare (MP), migrationspolitisk talesperson
Juridik (Stockholms uni., 2011-)

Hanna Gunnarsson

Riksdagsledamot (V), vice gruppledare, försvarspolitisk talesperson

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024