Andersson möts av jubel på Miljöpartiets kongress

Magdalena Andersson har rests in till Miljöpartiets första kongressdag. Planen var att hon skulle komma som hemlig gäst, sen skickade Socialdemokraterna ut ett pressmeddelande.

”Reform efter reform har vi jobbat för ett rättvisare och mer klimatsmart Sverige”, säger Andersson.<br>
”Reform efter reform har vi jobbat för ett rättvisare och mer klimatsmart Sverige”, säger Andersson.
Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

ÖREBRO. När den tidigare statsministern så gjorde entré till tonerna av Aviciis Levels fick hon möjligtvis ännu starkare applåder än när Per Bolund tackade för sig tidigare på dagen.

– Att samlas som parti, som rörelse för att fatta demokratiska beslut. Det är både stort och viktigt, särskilt nu när vi lever i mörka tider, säger Magdalena Andersson.

Tre stående ovationer fick hon. En avbröt talet mitt i, efter att Andersson kritiserat Kristersson för hanteringen av de många kriserna som Sverige och världen står inför.

– Vill ni att jag ska sluta eller vill ni att jag ska tala mer? Jag kan säga några saker till, fortsatte Andersson.

”MP har en självklar och viktig roll”

I en avgångsintervju med Altinget tidigare i veckan pratade Per Bolund om det hot och hat som partiet möter. Nära hälften av MP-politikerna uppger i en rapport från Brå att de utsatts under 2022.

– Jag vet att ni är många i miljörörelsen och i Miljöpartiet som betalar ett högt pris för ert engagemang. Med påhopp kränkningar, hot och hat i vardagen, säger Andersson.

– Det här är farligt och skrämmande. Och det är i grunden någonting som riskerar att undergräva demokratin. Här måste sociala mediejättarna göra mer, politiken måste göra mer. Men jag vill att ni ska veta att för varje gång som någon av er utsätts för trollhögerns hatiska kampanjer så är vi så många som står bakom er och som tycker att Miljöpartiet har en självklar och viktig roll att spela i svensk politik.

Magdalena Andersson understryker även vikten av det politiska engagemanget

– Jag tänker på vad vi har kunnat åstadkomma. Jag ser Per och Märta här framme. Reform efter reform har vi jobbat för ett rättvisare och mer klimatsmart Sverige, säger Andersson.

Hon nämner bland annat klimat- och industrikliven, det klimatpolitiska ramverket och inrättandet av Klimatpolitiska rådet.

– Det var så fantastiskt med en miljöpartistisk miljöpolitik och en socialdemokratisk gammal industripolitik. Då blev det den gröna industriella revolution som vi just nu ser sveper över vårt land, som skapar jobb här och nu och som gör att Sverige har tagit ledartröjan i klimatomställningen.

Samtidigt blev Miljöpartiets fem procent i valet en besvikelse för Socialdemokraterna. Två mandat saknades för att de rödgröna skulle leda landet i stället för Ulf Kristerssons Tidöregering.

Nu blickar Magdalena Andersson framåt och uppmanar miljöpartisterna till att samla energi på kongressen.  

– Vi har intensiva och viktiga år framför oss. Först har vi EU-valet nästa år där såväl gemenskapen inom EU och Europas fortsatta väg mot minskade utsläpp står på spel. Sen har vi två års hårt opinionsarbete inför valet 2026 för att sätta stopp för SD-regeringens nedmontering av så mycket av det som gör Sverige till ett fantastiskt land, säger Andersson, klädd i grönt dagen till ära.

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00